Puoli ruokaa


Siivosin. Ajattelin suotuisaa siisteyden tasoa. Kuinka paljon asuntoa on puunattava, jos odottaa vieraita? Ensimmäinen ajatus on, että siisteys on huomaavaisuutta vieraita kohtaan. Osoittaisin epäkunnioitusta vieraita kohtaan, jos en mitenkään vaivautuisi.

Enemmän ei kuitenkaan ole parempi, kun jokin raja ylitetään. Tuttavallisuus, tietty intimiteetti, nimittäin sanelee, ettei pidä olla liian hienosteleva. Siisteydellä ja pukeutumisella on yhteys sosiaalisiin rooleihin ja asemiin. Tasa-arvoisissa suhteissa ei saa eikä tarvitse ylipukeutua. Jos kodistaan tekee näyttelyesineen, kyse ei myöskään ole tasa-arvoon perustuvasta vieraanvaraisuudesta,

Tällaisia kysymyksiä vaikeuttaa se, että toisten kodeissa vierailu on hyvin suunnitelmallista. Vierailun ajankohta on sovittu hyvissä ajoin, ja siihen valmistaudutaan puolin toisin. Lapsuudenympäristössäni kaikki koko kaupunginosassa kuuluivat samaan yhteiskuntaluokkaan, ja saattoivat poiketa toistensa taloissa ja pihoissa ilman ennakkovaroitusta juoruamassa. Heille tarjottiin kahvia ja jos pullaa jos sattui olemaan. Pöytä varmaankin pyyhittiin, mutta muuten tasa-arvoisuudesta seurasi epämuodollisuus.

Ihmiset tiesivät, miltä arkielämä niissä ympyröissä näyttää, joten sitä ei ollut tarve peitellä. Kolikon toinen puoli oli, että koska aina oltiin potentiaalisesti näkyvissä, siisteyden ei voinut antaa repsahtaa, vaan tiettyä tasoa pidettiin rutiininomaisesti yllä.Oli tietenkin myös suunniteltuja juhlia, ja silloin täytyi nostaa siisteyden tasoa, pukeutua ja käyttäytyäkin eri tavalla.

Nykyisessä elinympäristössäni ei käytännössä ole tätä epämuodollista vieraanvaraisuutta, vaan vuorovaikutus perustuu aina järjestelyyn. Koti on tavallisesti ydinperheen ulkopuolisilta suljettu tila, tiedämme yleensä päiviä ennen tarkan ajan, jona ovi aukeaa erikseen kutsutuille vieraille. Samalla hämärtyy mielestä, millaiset tarjoilut ja millainen valmistautuminen sopii mihinkin tilanteeseen. Tulee helposti ylisuoritettua, ja kuten sanottua, tämä ylisuorittaminen saattaa syödä pois seurustelun spontaaniutta ja tasa-arvoisuutta.


 1. Ensiksi henkilökohtainen tarina;

  Täällä maaseudulla vielä saatetaan poiketa naapurissa ilman isompaa ennakkovaroitusta, ja mielestäni se on periaatteessa OK ja jopa kivaa. Tätä ei kuitenkaan tapahdu kovin usein, joten helposti minullakin pääsee poikamieshuushollin siisteys repsahtamaan, varsinkin jos on pitkiä työpäiviä. Välillä koetan muistuttaa itseleni, että olisi hyvä pitää talo aina sen näköisenä että vieraat voi aina laskea sisään hyvillä mielin – kun tosiasia on, että oikeastaan sitä itsekin viihtyy paremmin jos lattiat on lakaistu eikä tuvan pöytä ole täynnä työkaluja ja viikon vanhoja posteja… juju on ehkä siinä, että kun on yksin kotona voi itse valita että sietää pientä epäviihtyisyyttä ja vaihtaa siivoamiseen menevän ajan johonkin muuhun, kuten nyt vaikka blogikirjoituksen kommentoimiseen =)

  Eikäku piti kirjottaa tarina; Viisi vuotta sitten ostin taloni perikunnalta, johon kuuluu kaksi aikuista veljestä ja heidän vanha äitinsä. Myyntipäätös ei ollut heille helppo, joten olen ollut usein tyytyväinen ja kiitollinen siitä, että he suostuivat myymään talon minulle. No, muutama viikko sitten kauppareissulla sattumalta näin toisen veljeksistä, ja sovimme että hän tulee joku viikonloppu hakemaan vielä eräitä vanhoja tavaroita jotka eivät kuuluneet kauppaan vaan ovat jemmassa pienessä piha-aitassa. Viikot kuluivat, tein tosi paljon töitä ja tupani alkoi muistuttaa siisteyden puolesta sikolättiä, ja ajattelin että siivoan sit kunhan on pari vapaapäivää… Mut eikö mitä, puhelin soi ja perikunnan velimies kysyi että voiko hän tulla tunnin päästä – toki suostuin. Hetken mietin mielessäni että pitäisikö nyt tosi ripeästi yrittää siistiä enimmät paikat edes jotenkin siedettävän näköisiksi. Päätin sit kuitenkin, että ehkä mun ei ole pakko kutsua häntä sisälle kahville, vaan hoidetaan asiat ulkosalla. Suuntasinkin piha-aitalle järjestelemään siellä olevia tavaroita. Sillä välin vieras kuitenkin ehti saapua, ja kävi jo sisältä katsomassa olenko siellä, ja suuntasi sit aitalle. Tiesin että tässä vaiheessa selittelyt eivät auta – hän oli jo poikennut sisällä ja nähnyt järjestyksenpitoni armottoman kaaoksen… Koetin olla häpeilemättä ja hämmentymättä, selittelemättä ja anteeksipyytelemättä, sillä järkeni sanoi että mitäpä sitä.

  Jälkikäteen mietin kanssa tätä, nimenomaan siltä kannalta että mikä nyt itseasiassa on se potentiaalinen vahinko joka aiheutuu vieraiden saapuessa siivoamattomaan huusholliin.

  Uskoakseni tässä on kaksi puolta,
  a) vieraat loukkaantuvat kun kokevat ettei heitä arvosteta koska ei ole vaivauduttu edes siivoamaan eikä kahvikaan ole erityisen hyvää ja tarjottavat mauttomia.
  b) vieraat arvioivat että tämän talon väki se ei näemmä osaa huolehtia itsestään, taitaa olla elämä täällä muutenkin retuperällä ja ehkä päässäkin on vikaa kun kerta näin sotkuisesti eletään.

  Omalla kohdallani kamppailin ennenkaikkea kohdan b) kanssa, ikäänkuin olisin jotenkin pelännyt että he hakevat kaupan purkua kun näkevät etten mä osaa huolehtia edes lattioiden lakaisemisesta…

  Naapurin mummojen luona kahvitellessani olen usein joutunut myös ihmettelemään tapakulttuurin koukeroita. Käytöskoodiin näköjään kuuluu olettamus siitä, että vieras haluaa aina kahvia (jos vieras yrittää kieltäytyä kolmannesta kupillisesta, niin se on vain merkki siitä että hän kursailee eikä uskalla sanoa että oikeasti tekee kyllä kahvia mieli), ja hyvän emännän kuuluu tarjota vieraalle kahvia (jos tarjottu kahvi ei kelpaa, niin siinä on jotain vikaa, vieras on ehkä loukkaantunut jostakin kun ei suostu vastaanottamaan edes tarjottua kahvia). Kun kaikkia tällaisia ääneenlausumattomia oletuksia on tarpeeksi, niin joskus tuntuu viisaammalta vain vastentahtoisesti siemaista se kolmaskin kuppi kahvia, ihan vain siksi että vierailu sujuu helpommin kun noudattaa vuosikymmeniä vanhaa vierailun valmista käsikirjoitusta.

  Ja, jotta ei ihan horinaksi menisi, niin loppuu vielä filosofisluontoisempi huomio; oletetaanpa hieman yksinkertaistaen ja kärjistäen, että ihmistä ohjaa moraaliseen toimintaan häpeän ja korrektiuden tunteet. Kaupasta näpistäminen olisi oiva tapa saada ruokaa halvalla, mutta emme tee näin koska teko aiheuttaisi meissä häpeää. No, nyt huomaamme että aivan samanlaiset häpeän ja korrektiuden tunteet näyttävät ohjailevan myös vieraita varten siivoamista tai kahvitarjoilua. Voidaan siis kysyä, kuuluuko myös siivoaminen moraalin piiriin (ihan hyvin voidaan esim. esittää, että siivoamatta jättäminen aiheuttaisi vieraille mielipahaa, ja mielipahan tuottaminen on moraalisesti väärin, joten tämän välttämiseksi on riittävästi siivottava). Toisaalta taas lause “ennen vieraiden saapumista on kotia riittävästi siivottava koska se on moraalisesti oikein” kuulostaa jollain tapaa kovin konservatiiviselta ja vanhanaikaiselta. (huom. tässä en nyt ota kantaa siihen, onko konservatiivisuus tässä kohden hyvä tai huono asia. Kunhan vain jätän keskeneräisen mietteen ilmaan roikkumaan)

  • Ehkä ei kannata kipuilla liikaa sen rajanvedon kanssa, mikä kuuluu moraaliin ja mikä tapakulttuuriin. Puhtautta koskevat normit ja uskomukset menevät syvälle. Selvästi puhtaus on jotain, jonka vartioimiseen on yleinen intressi, vaikka “lika” olisikin hyvin suhteellinen käsite. Puhtaus ja lika laajennetaan myös analogisesti ihmisten luonteeseen näennäisen luontevasti. Tietysti tässä voisi sanoa boheemisti, ettei välitä, mutta pieni boheemiuskin on taitolaji.

   Pidän kiinnostavana toista äärimmäisyyttä, nimittäin etäisyyden ottamista toisiin puhtauden liioittelulla.

 2. Jos ohitetaan puhtaan hygieeniset näkökohdat, poikamies mittaa siivouksen onnistumisen sillä, suostuuko luolaan eksynyt naaras laajempaankin ihokontaktiin.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


 • Archives


%d bloggers like this: