Mansku


Ehdotan Mannerheimintien uudeksi nimeksi Paavontietä (Paavosgatan). En ole varma, onko Mansku Suomen valtimoita vai laskimoita, mutta tien varrella on niin merkittävä määrä valtakunnan poliittista ja kulttuurista, osin taloudellistakin hekemoniaa, että sen symboliarvo on kiistaton. Kyseisen tien nimi ei ole yhdentekevä muotoseikka, vaan kansallisen itseymmärryksen kysymys.

Nyt Mannerheimintienä tunnettu väylä oli aluksi Henriks Gatan tai Henriksesplanaden, sitten Heikinkatu (Henriksgatan). Väylän pohjoinen osa oli Turuntietä (Åbovägen). Kyseinen Henrik oli Robert Henrik Rehbinder (1777-1841), tunnettu myöntyväisyysmies, joka halusi istua niissä pöydissä, joissa päätökset tehdään. Ministerivaltiosihteerinä hän pääsikin esittelemään Suomen asiat keisarille. Uskollisena keisarin miehenä Rehbinder varmasti edisti Suomenkin asiaa, osana sitä suurempaa valtakuntaa jonka osa olimme. Myöhemmin hänen nimensä ei kuitenkaan kelvannut kansakunnan tarpeisiin. Keisarin entinen ammattisotilas Mannerheim oli tuonut 1918 voitonparaatinsa Turuntielle, ja jatkosodan aikaan Heikintie ja Turuntie nimettiin hänen mukaansa Mannerheimintieksi. Nuoren itsenäisen valtion eksistentiaalisen kriisin keskellä eläkeikäisen sotaratsun nimi kelpasi valkoisen Suomen päätielle. Mannerheimin nimi tarkoitti poliittisessa imaginaatiossa itsenäisyyttä.

Perusteeni tien nimen muuttamiseksi ovat itsestäänselvät. Sellainen itsenäisyys johon suomalaiset Mannerheimin nimen assosioivat, ei ole nykyään ajankohtaista. Paavo Lipponen edustaa paremmin kuin kukaan toinen yksittäinen henkilö Suomen uutta asemaa Euroopan unionissa ja eurovaluutassa. Hänen elämäntehtävänsä on ollut impivaaralaisuuden poiskitkeminen ja Suomen integroiminen länteen, missä impivaaralaisuus tarkoittaa kaikkea sitä mitä olemme perinteisesti olleet ja tunteneet, ja länsi tarkoittaa maailman taloudellisia ja kulttuurisia supermahteja. Mannerheimintie on syytä muuttaa Paavontieksi, jotta konkreettisemmin ymmärrämme millä tiellä olemme.

 

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: