boys


Onko mies sosiaalisena sukupuolena katoamassa urbaaneista, länsimaisista yhteiskunnista? “Perinteinen mies” on periaatteessa muuttunut hyödyttömäksi, jopa rasitteeksi, taloudelle ja hallinnolle.

Relatkaa, en aio kirjoittaa uhrinarratiivin omimisnarratiivia, genre joka nykyään on kovasti suosiossa.

On kuitenkin melko selvää, että viime vuosikymmeniin asti yhteiskunta tarvitsi miehiä pyörittämään itseään. Automaatio, kommunikaatioteknologia, sosiaaliset turvaverkot ja palvelutalous ovat muuttaneet kaiken. Nyt miehiä ei tarvitse sietää, varsinkin jos he haisevat pahalta tai ovat muuten nolostuttavia.

Kapitalismi on naisistunut ja lapsistunut. Uusia markkinoita ei löydy tarpeeksi isoista koneista, mutta salaisista päiväunista ja arjen peloista ja epävarmuuksista niitä löytyy loputtomasti.Tämä ei tietenkään ole mikään feminismin voitto. Henkilökohtaisen poliittisuudesta on tullut henkilökohtaisen kaupallistumista. Markkinat ovat läsnä kaikkialla. Miehet ovat luonnollisesti muuttuneet vastaamaan paremmin nykyisiin valintapaineisiin.

Seuraava iso trendi on, kun heteroseksuaaliset miehet omaksuvat gay-miesten elämäntyylin, sellaisena riippumattomuutta ja esteettisyyttä korostavana, halutessaan hypermaskuliinisena, kuin se yleensä esitetään. Mitä muuta miehet voivat tehdä, jos he eivät pidä yhteiskunnan naisistumisesta ja lapsistumisesta? He eivät tietenkään ryhdy homoseksuaaleiksi, mutta sukupuolen mies tulevaisuus on gay. Näin ainakin arvelen.

Advertisements

 1. tommi

  Miesten olemukseen kuuluu turhuus koska sperma on halpaa. Kohdut ovat arvokkaita ja lauma suojelee itsestäänselvästi niiden kantajia. Mies, joka ei voi esittää olemassaolostaan mitään riittävää ja konkreettista hyötyä, on pelkkä menoerä.

  Agraarissa ja teollisessa maailmassa miehiä mobilisoitiin ruumiilliseen työhön, perheen elättäjiksi ja sotilaiksi. Todennäköisesti ajatus jokaisen ihmisen sukupuolesta jne. riippumattomasta ihmisarvosta keksittiin tukemaan tätä meemistöä. Siis “pelastamaan miehet” ja opettamaan nämäkin hakemaan lauman suojaa.

  Riittävän teknistyneessä maailmassa työssä ja järjestyksen suojelussa sopeutuminen normeihin ja hierarkkiseen organisaatioon on tärkeämpää kuin lihasvoima, joten tältä arvokokonaisuudelta on mennyt pohja pois.

  Viimeiset pari tuhatta vuotta on eletty maailmassa missä aivan kaikki suuret uskonnot ja yhteiskunnalliset ideologiat keskittyvät siihen, että kapinalliset ja helposti pitkästyvät miehet kesytettäisiin naisten kaltaisiksi turvallisuus- ja auktoriteettihakuisiksi konformisteiksi. Perusmetaforana himokas ja kapinallinen paholainen vs. aseksuaaliset ja tottelevaiset lapsia ja lauman turvallisuutta suojelevat enkelit. Käytännössä kaikki ns. moraaliongelmat ovat sellaista muotoa, että miten saataisiin kaikki tottelemaan niin saumattomasti, että utopiamme alkaisi toimia.

  Naisille miesten vapautumisessa on tietenkin sellainen ongelma, että he joutuvat elättämään itse itsensä. Aina vain harvempi suostuu perheenisäksi ja on kuulemma sellaistakin, että verotaakka ja byrokratisoitunut työelämä karkottaa miehiä harrastusten pariin ansioelämästä. Sama tietenkin myös syrjäyttää miehiä ja saa monet kokemaan itsensä tarpeettomaksi.

  Tämä ei kuitenkaan ole useista miehistä mitenkään huono kauppa. Mies ei tarvitse elämälleen esikuvaa eikä suuntaa koska hän on kuitenkin pohjimmiltaan jonkinlainen geneettinen koe-eläin, jonka geenit on vedetty vähän vinksin vonksin siinä toivossa, että juuri tämä poikkeama sopisi tilanteeseen ja tästä yksilöstä nousisi alfauros levittämään esiäitiensä perimää ennakoimattomassa maailmassa.

  Miehiä ei juuri enää näy rahalla käyvässä mediassa (ja miehet siellä ovat hyvin naisten kaltaisia) mutta esimerkiksi Wikipedia on käytännössä kokonaan miesten kirjoittama ja ohjelmoinnin ja linuxin foorumeilla voi liikkua loputtomiin törmäämättä yhteenkään naiseen. Koska tiede ja tekniikka on tärkeä tai ehkä jopa ainoa ihmiskunnan onnea edistävä toimi, näyttäisi siltä, että ainakin osa miesten hyödyttömästä puuhastelusta näyttäisi kanavoituvan kokonaisonnellisuutta edistävällä tavalla.

  • M

   Joihinkin aloihin liittyy korkea status joka perustuu substanssiin, eli siihen että alalla on tiukka itsesääntely ammattitaidon suhteen. Jossain vaiheessa ammattitaitoiset ihmiset alkavat karata alalta pois syystä tai toisesta.

   Koska julkisuuskuvalla on jonkinlaista lagia, suuri yleisö liittää alaan vielä korkeamman statuksen kuin sillä on todellisuudessa. Tämä houkuttelee alalle ihmisiä, joita kiinnostaa saavuttaa status ilman sen eteen tehtyä työtä. Alamäestä tulee yhä jyrkempi. Kaupalliselle medialle on käynyt juuri näin.

   Usein sanotaan, että naisvaltaisilla aloilla ei makseta “riittävästi” palkkaa. Mutta silloin unohdetaan tosiasia että kyseisellä alalla on maksettu ihan hyvää palkkaa ennen kuin se naisistui. (Esim. toimittajat, opettajat jne.)

   Kyse ei ole siis siitä, etteikö alaa sinänsä olisi arvostettu vaan että arvostus on romahtanut sen jälkeen kun se on naisistunut.

   • tommi

    Naiset sopeutuvat paremmin ja arvostavat enemmän turvallisuutta kuin miehet.

    Toisaalta kaikki työt yritetään muuttaa tarkkaan määritellyiksi ja ennustettaviksi. Ei ole yrittäjän eikä asiakkaan etu jos tulee sutta tai projektit kusevat. Laatujärjestelmien käyttöönotto on mullistanut koko tuotantomaailman täysin. Esimerkiksi hävittänyt monilla aloilla eron kalliiden ja halpojen merkkien välillä.

    Tämän takia ammatti toisensa jälkeen naisistuu, eikä siinä sinänsä ole mitään pahaa. Näiden töiden tekemisestä on naisille – psykologiset tarpeet, vahvuudet ja heikkoudet huomioiden – korkeampi hyöty kuin miehille. Miehet kestävät yksitoikkoista ja epäitsenäistä työtä huonosti. Tämä huomattiin jo 1800-luvulla ja miehet potkittiin pois tekstiilitehtaista ryyppäämästä ja oireilemasta.

    Koska työ menettää itsenäistä luonnettaan, siitä kannattaa maksaa vähemmän. Työnkuvasta on poistunut palkka, joka maksetaan päätösten teosta aivotöineen ja riskinottoineen. Koska naiset yleensä pariutuvat itseään paremmin tienaavien miesten kanssa, työssä olemisen status on heille tärkeämpi kuin palkka, ja siksi naisvaltaisilla aloilla kun pitää valita palkan tai työllisyyden välillä, neuvotellaan useimmiten jälkimmäisen turvaava ratkaisu.

    Massamedia on ehdottomasti kuoleva tai jo pystyynkuollut ala, mutta sillä on statusta ja toisaalta näivettyessään se on jatkuvasti tiukentanut alalle pääsyn ehtoja, mikä on nostanut sen arvostusta edelleen työnhakijoiden silmissä. Tunsin aikanaan alan opiskelijoita ja jo 90-luvulla kilpailu oli kovaa ja tasaista. Lopputulos oli onnenpeliä, mikä johti ennen kaikkea konformismiin ja virheiden välttelyyn.

    Kari Suomalainen sanoi jo vuosikymmeniä sitten, etteivät miehet koskaan ala taistella naisia vastaan vaan etsivät paikkoja, joissa voivat olla näiltä rauhassa ja liikkuvat sitten eteenpäin kun naiset löytävät näin. Näinhän maailma edistyykin parhaiten: miehet ovat uteliaita ja tekevät innovaatioita ja naiset pitävät rahasta ja tekevät tylsää ja raskastakin työtä kunhan se on tehty heille tarpeeksi helpoksi ja riskittömäksi. Ainakin siihen asti kunnes nämä työt koneellistetaan kokonaan, jolloin on jo keksitty ja institutionalisoitu taas uutta tehtävää.

   • M

    Olen kyllä eri mieltä tuosta media-alalle pääsyn ehtojen vaikeutumisesta. Tai siis kyllä se näennäisesti pitää paikkansa, esimerkiksi viestintää on yhä vaikeampi päästä opiskelemaan. Mutta jos miettii aikaa jolloin journalistilla oli vielä korkea status, joskus 50-luvulla, ei siihen ammattiin otettu ihan ketä tahansa parikymppistä.

 2. M

  Argumentti ei siis ole omani, vaan täältä.

  • tommi

   Liian pitkä artikkeli ja ulkomaata, en jaksanut lukea.

   Poislukien asiakaspalvelu, sanoisin että jos jotakuta oikeasti kiinnostaa se, onko työkaverilla ripsiväriä vai ei, hän on niin vajaaälyinen tai sekaisin, että kannattaisi marssia suoraan hoitoon koska sellainen hulluus voi olla jo vaaraksi sivullisillekin.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: