Kuolemanpelko


Kuolemanpelko voi joissain tapauksissa johtaa jopa itsemurhaan. Jos ajatus kuolemasta on täysin sietämätön, ajatusta on ääritapauksessa paettava kuolemaan. Joillekin oman kuolevaisuuden kanssa eläminen käy liian raskaaksi.

Hedonistit kannattavat armomurhaa, koska heille ainoastaan nautinnot ovat itsessään arvokkaita. Jos elämä menee huonosti, se saa negatiivisen arvon. Ainoa säädyllinen vaihtoehto on sellaisen elämän terminointi.

En ole hedonisti, vaikka hyväksyn armomurhan. Eutanasiasta keskustellessa huomio kiinnittyy fyysisiin tuskiin, joita ei voi voittaa. Hedonistin pitäisi myöntää, että myös henkinen kärsimys, kuten sietämätön kuolemanpelko, on käypä peruste lopettaa elämä.

Onko sitten hyviä perusteita pelätä kuolemaa? Epikurolaisten järkeily on vakuuttanut minut, ettei sellaisia perusteita ole. On runsaasti perusteita haluta elää, nimittäin kaikki elämään kuuluvat itsessään arvokkaat asiat. Mitä kuolemasta? Järkevä ihminen on pahoillaan, koska show on niin lyhyt. Olla pahoillaan elämän väliaikaisuudesta on kuitenkin aivan erilainen asenne kuin olla kauhuissaan kuoleman vuoksi.

Kuolemanpelko on järjetöntä, koska se ei palvele elämän itseisarvoisia asioita. Irrationaalinen ei tietenkään tarkoita epätodellista. Joku voisi väittää, että kuolemanpelko on primitiivinen inhimillinen dispositio, ja sellaisena vastaansanomaton (vrt. nälkä on peruste syödä). Vastaan että halu elää on primitiviinen inhimillinen dispositio, kuolemanpelko on enintään tämän disposition vääristymä.

Ihmiset, jotka syvimmin rakastavat elämää, eivät ole samoja, jotka ovat kauhuissaan kuoleman edessä. Eikö onnellisten pitäisi pelätä eniten, koska heillä on eniten menetettävää? Todellisuudessa onnelliset paremmin hyväksyvät, että esirippu joskus laskee, ja aplodit vaimenevat iäksi. Onnelliset ovat pahoillaan kuoleman vuoksi, mutta eivät anna sen myrkyttää elämää. Voi jopa arvata, että tästä syystä he ovat onnellisia.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: