Lojaliteetit (II)


Kirjoitin alla lojaliteeteista, joita meillä on sikäli kuin olemme vapaaehtoisten sopimusten kautta syntyneissä suhteissa esimerkiksi työnantajaan. On myös “veri velvoittaa”-tyypin lojaliteettia, jota ei ole valittu, ja jota tunnetaan perhettä, sukua ja heimoa kohtaan. Tällainen lojaliteetti kohdistuu suoraan yksittäisiin henkilöihin. Se edellyttää, että vaikka olisimme asioista heidän kanssaan eri mieltä, tulee meidän tukea (suojella, auttaa) heitä siksi että he ovat keitä he ovat. En usko, että tätä lojaliteetin muotoa voi paljon sen analyyttisemmin esittää. Tällaisen uskollisuuden oletetaan perustuvan jaetulle alkuperälle ja ehkä myös kohtalolle.

Nationalismin taktiikkana on liittää verilojaliteetin semanttiset piirteet kansakuntaa koskeviksi. Silloin ei puhuta lojaliteetista istuvaa hallitusta kohtaan, ei myöskään tasavaltaisesta kansalaishyveestä. Kansakunta nähdään jonkinlaisena sukuyhteisönä. Nationalismin ongelmiin kuuluu, kuka sitten puhuu autenttisesti kansan äänellä?

Voisin kiinnittää vielä huomion ystävyyteen. Ystävyys muistuttaa ensimmäisen tyypin lojaliteettia, koska se on vapaasti valittu suhde. Ystävyyden tunnemerkitys tuo sen kyllä kuitenkin lähemmäksi verisiteitä. Kyse on hyvin kiinnostavasta ilmiöstä, jossa voimme valita tulevamme veljiksi keskenämme. Ystävyys ja kansakunta ovat niin suuria ja kummallisia teemoja, että vaativat erillisen käsittelyn.

 

 

Advertisements

  1. jariv

    Lojaliteeteista tulee vielä mieleen ‘vapaaehtoinen pakko’, jossa henkilöä kiristetään tai uhkaillaan toimimaan halutulla tavalla. Vanha kunnon Ad Baculum.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: