Uudet perinteet


Olen ollut vakaassa uskossa, että (teologiselta kannalta) “papin aamen” saa aikaan uuden metafyysisen asiantilan. Kaikki valta ehkä tulee Jumalalta, mutta papin suorittama rituaali välittää tätä valtaa. Ennen rituaalia, kahden ihmisen välillä ei ollut tiettyä relaatiota, nyt on. Kielitieteessä puhutaan vähemmän metafyysisesti performatiivisuudesta.

Törmäsin kuitenkin Ilkka Pyysiäisen kirjassa anekdoottiin, että “Täten julistan teidät mieheksi ja vaimoksi” lisättiin vihkikaavaan vasta vuonna 1963. Siis kun yhteiskunnan maallistuminen oli jo hyvässä vauhdissa.

Mikä sitten on perinteinen käsitys avioliitosta? En tiedä, ja luulen että harva muukaan meistä tietää. Näyttää siltä, että kristinopin kannalta mies ja nainen ovat de facto mies ja vaimo, kun he ovat ryhtyneet toisiinsa. Avioliitto syntyy kun he menevät kihloihin eli lupautuvat toisilleen. Papin suorittama kirkollinen vihkiminen ei saa aikaan avioliittoa, ainoastaan tunnustaa tapahtuneen ja siunaa sen. Jos joku lukijoistani tietää paremmin, kuulisin mielelläni.

Tämä on yksi esimerkki monien ns. perinteiden verrattain nuoresta iästä, ja omasta tietämättömyydestämme niiden merkityksestä ja alkuperästä.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: