Natsit pyttyyn


Pienet fasistipiirit ovat aktivoituneet väkivallan saralla. Nyt on hyvä aika päättäväiselle poliisitoimelle. Väkivallatonta, massamittaista kansalaistottelemattomuutta, oikeaa kansanliikettä, ei voi helposti pysäyttää rautakahlehilla. Terrorismiin taas poliisin ja oikeuslaitoksen keinot tepsivät erinomaisesti. Kun fasistien ydinryhmät saadaan hajotettua eristämällä, toiminta kuivuu kasaan.

Tämän pitäisi olla ilmiselvää, mutta ehkä asia kannattaa eksplisiittisesti sanoa. Terroriin syyllistyvät pienryhmät itse haluavat esiintyä aitoina kansanliikkeinä, mitä ne eivät ole. Toisaalta jotkut kommentaattorit ja tutkijat haluavat aina sotkea mukaan laajaa kulttuurikriittistä analyysia. Hekin sortuvat pitämään väkivaltaista toimijajoukkoa “ajan hengen” oikeana ilmentymänä.

Ajan henki on ehkä johtanutkin fasistien aktivoitumiseen. Terroriin turvautuminen kertoo kuitenkin usein heidän umpikujastaan, ei voimastaan. Maahanmuuttokriittinen liikehdintä on todellisuudessa hajallaan, riitaisa, naurunalainen, ja menettämässä parin vuoden takaista elinvoimaansa. Liikkeen radikaalimmat toimijat ovat pettyneitä, koska parlamentaarinen tie perussuomalaisissa johtaa maltillistumiseen, ja aitoa katujen kansanliikettä ei todellisuudessa ole syntynyt. Euroopan vasemmistoterrorismin tarina oli samankaltainen. Se yltyi väkivaltaiseksi, kun kansa ja muu vasemmisto hylkäsi radikaalit ja heidän yhteiskuntavisionsa. On vaikea olla ajattelematta, että mukana on halua kostaa oman porukan maltillisille.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: