ouar


Luin bloggauksen, jossa dissattiin vertikaalista viljelyä. Se on vain temppu, joka vie huomion oikeasta muutoksen tarpeesta. Olen joskus käyttänyt samaa argumenttimuotoa, koska se on mielestäni joskus paikallaan. Kyse on kuitenkin keskustelusiirrosta, jota tulisi käyttää varovasti, jos tarkoituksena ei ole asemoida itseään yleisenä nurisijana. Mitä vertikaaliseen viljelyyn ja vastaaviin urbaaneihin kokeiluihin tulee, ne ovat mielestäni upeita. Argumentti sanoo, että maailmassa on koko maailman kokoinen ongelma, johon kelpaa ratkaisuksi pelkästään puhujan oman salaseuran ideologia. Jos joku muu tekee jotain upeaa, jotain eksperimentaalista, tai jotain hauskaa, se on haitallista, koska se vain vie huomion.

Tällaisia keskustelusiirtoja pitää tosiaan arvioida tapauskohtaisesti. Esimerkiksi vertikaalisen viljelyn kohdalla se on selvästi epäreilu. Kyse on yhdestä kiinnostavasta trendistä, josta saattaa tulla jotain tai sitten ei, mutta kukaan ei ole väittänytkään sitä lopulliseksi ratkaisuksi koko maailman ongelmiin. Kritiikki on siis lähinnä älytön.

Toisaalta joskus on oikein kiinnittää huomio pseudoaktiviteettiin, jonka olemassaolon tarkoitus on vain antaa vaikutelma, että jotain tapahtuu, ja asiat ovat koneiston käsittelyssä. Tällaisen pseudoaktiviteetin kannattajat saattavat vedota pieniin askeliin oikeaan suuntaan perustaessaan uuden komitean tai selvitystyöryhmän. Neuvostoliittokin oli aina matkalla kohti vapauden valtakuntaa, viisivuotissuunnitelmien hyydyttyä pienin askelin, mutta aina oikeaan suuntaan, kunnes koko Neuvostoliittoa ei sitten enää ollutkaan, ja kaikki myönsivät ettei sitä oltu oltu matkalla yhtään mihinkään. Sanon tämän raskain sydämin, mutta Dohan neuvotteluja seuratessani ajattelin tätä analogiaa.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: