Hyveellisestä miehestä


Hyveellinen mies on mies,  joka valitsee taitavasti ne teot ja esineet, jotka ovat (olosuhteet huomioonottaen) haluttavia sinänsä.

Voimme sanoa hiukan enemmän hyveellisestä miehestä. Hän on normaali siinä mielessä, että hänellä on lajinsa, kulttuurinsa ja yhteiskuntaluokkansa tyypilliset kognitiiviset ja affektiiviset kyvyt, taipumukset, ja valmiudet. Hän ilmentää näitä erinomaisesti mutta ei liioitellen. Tietyllä miehellä voi esimerkiksi olla sekoitus taipumusta myötätuntoon ja rohkeuteen, ja tämä näkyy valmiutena valita luotettavasti sopivaa käyttäytymistä kaikissa tavanomaisen vaihtelun piiriin kuuluvissa tilanteissa. Emme kuitenkaan moiti häntä, jos hän epäonnistuu olosuhteiden ollessa täysin epätavanomaiset. Silloin vetoamme jumalten oikullisuuteen.

Mitä sitten ovat sinänsä haluttavat teot ja esineet? Voimme sanoa, että ne ovat (1) mahdollisen valinnan objekteja, jotka (2) kuvattu mies valitsisi, jos hän olisi täysin informoitu kaikista asiaan liittyvistä tosiasioista, täysin rationaalinen, täysin vapaa kognitiivisesta biaksesta ja emotionaalisesta puolueellisuudesta.

Tässä on pieni esimerkki filosofisesta teoriasta. En tiedä löytyykö se kirjallisuudesta, se tuli mieleeni pyöräillessä. Teoria voi ensin kuulostaa kehämäiseltä, mutta ei ole.  Toimijan hyveellisyys johdetaan valinnan hyvyydestä, joka johdetaan valinnan objektin hyvyydestä, joka johdetaan idealisoidun toimijan valinnasta kontrafaktuaalisessa valintatilanteessa. En “usko” teoriaan, mutta en keksi miksi se olisi “epätosi” siinä mielessä, että joku voi osoittaa sormellaan jonkin virheen.

Advertisements

  1. tommi

    Arete kannattaisi kääntää miehekkyydeksi. Sanasta ‘hyve’ tulee mieleen uskovaiset vanhatpiiat ja pyhyyden kokemusta kaipaavat risuparrat. Naisten näkökulmahan ei tuolloin paljoakaan menoa haitannut.

  2. Hyveen voi assosioida myös sanoihin bonum, bonus eli menestykseen. Lenita Airisto edustanee sellaista menestys-hyve-etiikkaa, harmi että Lenitaa koskeva bloggaukseni katosi johonkin jäljittämättömiin aiemmin kesällä.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: