vaikeaa


“Hän ei pitänyt valitsemastani elokuvasta”.

“Jos hän olisi itse valinnut sen, hän olisi pitänyt siitä”

“Hän ei olisi valinnut sitä elokuvaa”.

“Hän ei olisi valinnut sitä elokuvaa, mutta jos hän olisi valinnut sen, hän olisi pitänyt siitä.”

Olen ajatellut harrastaa hiukan lisää kontrafaktuaaleja. Toisaalta ne ovat korvaamattomia normaalissa ajattelussa ja tutkimuksessa, toisaalta intuitiot niiden tulkinnasta ovat varsin höllyvällä perustalla. Ehkäpä mitään kontrafaktuaalisia propositioita ei ole olemassa: on vain tavallinen propositio, jonka olen valmis esittämään tiettyjen, mahdollisesti paikkansapitämättömien presuppositioiden alla.

Advertisements

  1. Kielen pahoinpitely on varmaan jokin itseisarvo joillekin. Useimmat kontrafaktuaalit ovat epämielenkiintoisia, eivät siksi että ne ovat kontrafaktuaaleja, vaan siksi että niitä käytetään ikäänkuin ne olisivat jotain muuta. Kontrafaktuaalihan on vain propositio, joka jo tiedettyjen propositioden kanssa johtaa tautologiaan. Kontrafaktuaalin esittäjähän siis vain sanoo että “tosi on”, eikä muuta.

    Ellei kontrafaktuaali ole itseasiassa jonkinlainen yleistys, jota on tarkoitus koetella jossakin sellaisessa tilanteessa. Esimerkiksi mainittu keskustelu voisi edeltää tilannetta, jossa “hänen” annetaan valita elokuva, ja koetamme etukäteen päätellä pitäisikö “hän” siitä, tai vaihtoehtoisesti hypoteesina, että jos haluamme että “hän” pitää seuraavasta elokuvasta, olisi kenties järkevää antaa “hänen” valita se.

    Itse tilanteesta esitetty kontrafaktuaali on kuitenkin pelkkä tautologia ja siksi epämielenkiintoinen l. epäinformatiivinen. En ymmärä miksi ihmiset jotenkin murehtivat siitä. Vanha kansa tietää sanoa, että jos tädillä olisi munat, se olisi setä. Se on ainoa, mitä kontrafaktuaalista tässä mielessä kannattaa oikeastaan todeta.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: