metodologia ja kieli


Psykologi mainitsi tilaisuudessa, että (myönteiset ympäristö-)asenteet ja käyttäytyminen eivät kohtaa. Kontekstissaan asia on juuri noin. Tämä vei kuitenkin ajatukset psykologien tapaan käyttää sanaa asenne musta laatikko- terminä. Jos asenteiden ajattelee olevan psykologisia dispositioita, henkilön todellisia sisäisiä tiloja, joilla on kausaalinen rooli käyttäytymisen synnyssä, ei kai voi olla niin, että asenteet ja käyttäytyminen kuitenkin heiluvat täysin erillään.

Voin antaa pari selitystä asialle.

(1) Asenteet ovat yleisiä, joten asenteen suhde johonkin partikulaariseen tekoon tai tekemättä jättämiseen on vain tilastollinen. Muidenkin tekijöiden vaikutus on otettava huomioon. Jos mitään suhdetta kahden välillä ei kuitenkaan ole, psykologilla ei kuitenkaan ole perustetta attribuoida kyseistä asennetta, koska se on selittävänä tekijänä epäonnistunut.

Tästä pääsemmekin kohtaan kaksi, eli

(2) Asenteet ovat usein psykologeille verbaalisia vastauksia asennetutkimuksissa. Verbaalinen käyttäytyminen asennetutkimuksessa on tietenkin eri asia kuin henkilön asenteet, jos jälkimmäiset ymmärtää edellämainitulla realistisella tavalla. Mutta nyt on harhaanjohtavaa raportoida, että asenteet ja käyttäytyminen eivät kohtaa, kun totuus on, että mittari ei ole mitannut todellisia asenteita, vaan jotain muuta.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: