Jos haluu saada


Olen ajatellut hankkia tupakkia. Tapasin pysäkillä ördäävän kiljupunkkariressukan. Hän joutui kyselemään kymmeniltä ihmisiltä, ja lopulta heiluttamaan keskisormeaan raitiovaunun ikkunan takana. Kuinka suuren tarpeen yksi ystävällinen savuke olisi tyydyttänytkään.

Voidaan sanoa, ettei tuon tarpeen tyydytys ole minun asiani. Tarkkaan ottaen näin onkin, mutta eikö kaikkien ihmisten tarpeita tulisi tarkastella puolueettomasta ja yleisestä näkökulmasta? Jos hyvin pieni teko minulta tuottaa hyvin suuren nautinnon toiselle, varmasti auttaminen on oikein ja kiitettävää. Maailma jossa huolehdimme vain omista tarpeistamme olisi kalsea ja harmaa.

Voisaan väittää, että tupakka ei ole terveellistä punkkarille. Näin me kymmenet, jotka emme vastaa hänen kolkutukseensa, teemme oikeastaan palveluksen. Tämä on kuitenkin sietämättömän holhoava asenne. Jos holhoan sinua, en suhtaudu sinuun oman elokuvasi käsikirjoittajana, ohjaajana ja tähtenä, vaan statistina jossain muussa elokuvassa. Aikuisten yhteiskunnassa jokainen on oman hyvänsä asiantuntija. Punkkari itse tietää tarpeensa ja diskonttaa tulevaisuutensa parhaaksi katsomallaan tavalla. Minulle on annettu mahdollisuus auttaa häntä, mutta ei oikeutta loukata hänen autonomiaansa.

Ettei itse polta on ehkä käytännössä ymmärrettävä syy olla kanniskelematta tupakkia taskuissaan. Mikään moraalisesti kestävä peruste se nyt vain ei ole. Jos haluamme auttaa toisia, meidän on ymmärrettävä myös omistamme poikkeavat, yksilölliset arvostukset ja tarpeet. Olisi absurdia olla antamatta vettä janoiselle, koska ei ole itse janoinen. Miksi siis kieltäytyä antamasta röökiä?

“Jos polttaisin, antaisin kyllä” kuulostaa myös falskilta. Niin varmaan antaisin. Jos kerran olen itsekäs mulkku, olen itsekäs mulkku, oli minulla sitten tupakkaa eli ei. Kummassakaan tapauksessa en todellisuudessa anna, ja taas maailmassa on hiukan enemmän pahaa. Ja tämän varsinaisesti halusin sanoa.

Jos meitä ei ole laitettu maan päälle palvelemaan toisiamme, elämämme on sokeaa ja satunnaista, enkä voi rationaalisesti toivoa, että omat tarpeeni ja haluni ansaitsevat yhtään sen enempää tulla tyydytetyiksi.

Näistä ja muutamasta muusta syystä ajattelin hankkia tupakkia.

 

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: