Ostetaan kuolinpesiä


Nurkillamme on liike, jonka ikkuna huutaa “ostetaan kuolinpesiä”. Ehkä se on putiikin nimi, en ole pannut merkille muuta tekstiä. Päivisin liike ei kiinnitä huomiotani, mutta pimeässä jään usein katsomaan näyteikkunaa. Se on täynnä kiehtovaa esineistöä, osa varmaankin arvokasta, osa kitschiä, jonka liittää intuitiivisesti vanhoihin ihmisiin ja vanhoihin koteihin, “mummoloihin”.

Myös siinä talossa, jota itse ajattelin “mummolana”, oli paljon vanhaa maailmaa. Nykyään ei kuitenkaan ole välttämättä näin. Esimerkiksi omien vanhempieni asunnot ovat sisustukseltaan ja esineistöltään aivan yhtä tätä päivää, kuin juuri oman kodin hankkineiden nuorten. Ehkä enemmänkin tätä päivää, koska rahaa on käytettävissä enemmän. Ne ovat siis kaikkea muuta kuin  aikakapseleita vuodelta 1974.

Leikittelen joskus sisustusajatuksilla. Jos voisin lähteä täysin tyhjästä ja seurata vain oikkuani, valitsisin varmasti tyyliksi retrofuturismin. Tarkoitan “2000-luvun elämää” sellaisena, kuin se kuviteltiin joskus viisikymmentä vuotta sitten. Ehkä tässä on makumieltymyksen lisäksi myös moraalinen ulottuvuus. Se millaisiksi menneiden vuosikymmenten ihmiset kuvittelivat elämäntapamme vaikuttaa ylivoimaiselta verrattuna historian aktuaalisesti ottamiin polkuihin. Pakkohan kaikkien on myöntää, että uusi vuosituhat on pettymys.

Advertisements

  1. kattoratsastaja

    Kuolinpesä voisi olla saattohoitokodin nimi.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: