Mansikkapaikka


Kävin Kauppatorilla mansikoita ostamassa. Kaukoidän turistit tukkivat koko torin. He kuvasivat tyypillisen innokkaasti tsaarien imperialismin monumentteja. Kauppatori ja Senaatintori ympäröivine rakennuksineen kun ovat eheä kokonaisuus ajalta, kun Suomi nostettiin kansakuntien joukkoon (sic). Onkin totta, että rakennuksissa on arvokkuuden lisäksi suloa ja keveyttä, toisin kuin romanttisemman kauden peikkolinnoissa.

Vapauden hengen aistin täällä lähinnä lokkien sinnikkäässä yritteliäisyydessä. Myös lapsen ilme oli näkemisen arvoinen, kun ojensin hänelle ensimmäisen mansikan. Katselimme syödessämme katusoittajaa, joka soitti valtavalla ksylofonilla Säkkijärven polkkaa.

Yksilön kehitykseen kuuluu kansallisromanttinen vaihe, joka ei tietenkään välttämättä liity tuolla nimellä kulkevaan tyyliin. Tässä vaiheessa oman heimon mytologiasta ja historiasta löydetään voimavaroja nykyajan ja oman muotoutuvan persoonan avuksi. Tyypillisesti hieman aiemmin on ihailtu jotain kaukaista kulttuuria, vaikkapa intiaaneja. Nyt sitten samoja ihailtavia ominaisuuksia löydetään lähempää kotia, ei kuitenkaan arkitodellisuudesta.

Löydetyn oman suomalaisuuden kautta esitetään kritiikkiä väärää suomalaisuutta kohtaan, koska romanttinen tietoisuus elää vastakkainasettelusta. Pohjimmiltaan on kyse kehityspsykologisesta yksilöllisyyden ja kuulumisen käsittelystä. Yksilö ja yhteisö, riippumattomuus ja riippuvaisuus, sovitetaan ideaalissa, joka ei sijaitse arjessa, vaan sakraalissa todellisuudessa.

Kuka tätä ideaalia sitten uhkaa? Tästä on kaksi variaatiota. Toiset kokevat, että ulkomaalaiset tulevat tänne pilaamaan meidän kulttuurimme. Kaikki olisi tuohivirsuja myöten kondiksessa, jos maahanmuuttajia ei olisi. Toiset kokevat, että ylikansallinen populaarikulttuuri (“Amerikka”) hävittää erityislaatumme. Kummassakin versiossa maan sisällä on petturien ja huijattujen luokat, jotka päästävät korruption sisään.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: