hyvä kierre


Älykkyyttä (=käyttäytymisen sopeuttamista informaation kontrollissa) vaativat asiat, kuten työ, opiskelu ja luova tuottaminen, vaativat neljän osa-alueen käyttämistä. Joku voi sanoa, että näiden erottelu on keinotekoista, mutta mielestäni on hyödyllistä, jos voi kysyä itseltään yksittäisen toiminnon yhteydessä mihin näistä se kuuluu, ja mikä osa-alue juuri nyt kaipaa huomiota. Alueet ovat

(1) kapasiteettien rakentaminen,

(2)villit ideat,

(3)orientaatio, ja

(4) syvä tieto tai eksperttiys.

Kapasiteettien rakentaminen tarkoittaa sellaisten kykyjen, valmiuksien tai tietojen omaksumista, jotka eivät spesifisti liity johonkin tiettyyn asiaan, mutta joiden hallintaa asian kanssa työskentely edellyttää. Esimerkiksi yhteiskuntatieteilijä on kiinnostunut yhteiskunnasta, mutta voidakseen harjoittaa tiedettään, hän tarvitsee hiukan tilastotiedettä. Jälkimmäisen opiskelu riittävissä määrin – mutta vain riittävissä määrin – on kapasiteetin rakentamista.

Villit ideat ovat epäsystemaattisesti löydettyjä ajatuksia tai näkökulmia, jotka ruokkivat luovuutta. Ei ole olennaista omaksutaanko jokin villi idea, olennaista on, että sellaisen kohtaaminen pakottaa ajattelutavat tai käytännöt hetkeksi pois raiteiltaan. Usein villit ideat ovat myös uusien analogioiden lähde.

Orientaatio tarkoittaa oman jutun sijoittamista laajempaan systemaattiseen ja historialliseen kontekstiin. Jos minä nyt tutkin näiden limasienten aineenvaihduntaa, on varmasti hyvä osata myös paikantaa tällainen juttu biologisten tieteiden kenttään. On hyvä osata vastata kysymykseen miksi siitä kentästä on valittu tämä ongelma työstämisen kohteeksi. Sama pätee tutkimusmenetelmiin: miksi me limasieniyhteisössä teemme asiat näin emmekä noin?

Syvä tieto tai eksperttiys ei oikeastaan kaipaa selitystä, kun se on ensin erotettu näistä muista osa-alueista. Eksperttiys on itse sen jutun päämäärähakuista harjoittamista.

Näitä osa-alueita ei pidä ajatella niin, että ensin hoidetaan yksi pois alta, ja sitten siirrytä’än eteenpäin. Vaikka painopiste alun jälkeen onkin itse toiminnan harjoittamisessa, täytyy kaikille alueille antaa huomiota koko ajan. Esimerkiksi kapasiteetteja täytyy rakentaa lisää kun tarvetta ilmenee, ulkopuolisia vaikutteita on hyvä saada, jos leipiintyminen uhkaa.

 

 

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: