sys.kus


En tietysti osaa sanoa, kuinka euroalueen kannattaisi edetä. Suomalaisessa julkisuudessa nyt ei ainakaan ole  muuta kuin ihmeellistä irtopisteiden keräilyä ja sisäpoliittista taktikointia. Talouselämästä osui silmään juttu, jossa on sinänsä sattuva vertaus hölmöläisten peiton jatkamiseen:

Blejer kuitenkin epäilee, että jos poliitikot eivät pakota velkojen uudelleenjärjestelyä tapahtuvan nopeammin, viime kädessä maksajaksi jäävät veronmaksajat eivätkä alkuperäiset lainoittajat eli ennen kaikkea pankit. ”

OK. Kaikkiahan meitä suututtaa auttaa pahat pankkiirit pulasta. Mutta mitä tapahtuu, kun pankit ovat pulassa? Viime kädessä tuska ei lopu pankkiirien kabinetteihin. Talouden ongelmat satuttavat aina lopulta yrittäjiä ja palkansaajia, jotka ovat ihan sama asia kuin veronmaksajat. Kyse on vain siitä, kuinka oheisvahingot rajataan ja kapseloidaan.

Populistisen tuosta lainauksesta tekee juuri harhaanjohtava tapa, jolla vaihtoehdot esitetään: kansaa huijataan, pankit pääsevät pinteestä. Samalla tavalla argumentoivat EU-vastustajat, jotka osoittavat epäkohtia, mutta eivät selitä kuinka upeasti meillä, joilla ei ole Norjan öljyä, pyyhkisi EU:n ja euron ulkopuolella. Ei kai kukaan pidä huonona ideaa sijoittajien vastuusta sijoituksistaan. Sijoittajia ei kuitenkaan kannattaisi ajatella erillisenä juonittelevana salaseurana, vaan muistaa että kyse on kuitenkin sen “kansan” rahoista, koroista ja kasvuodotuksista.

Portugali ja Kreikka ovat maalauksellisia lämpimiä maita, joissa on hyvä ruoka ja kauniit ihmiset. Miksi A-luokan euromaat eivät voisi vaatia vastalahjaksi pieniä läänityksiä, joilla kansalaisemme nauttisivat miellyttävistä erioikeuksista. Jos nuo maat haluavat kuulua euroon, niiden on de facto ja de jure pakko luopua suvereeniudesta. Miksi ei mennä askelta pidemmälle, ja oteta niitä väestöineen kokonaan holhoukseen. Talvimökkitonttien lisäksi maat voivat maksaa pohjoiseuroopalle palveluilla (hoiva, elämys, hemmottelu ja -erotiikkapalveluilla), joiden voi olettaa nostavan meidän hyvinvointiamme kaivoon heitettyjen miljardien edestä ja parin vuosikymmenen kuluessa.

Edit: Kreikka on vetämässä omat johtopäätöksensä. Oi tätä draamaa.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: