asteita


Yhtäällä paljas nilkka on hävytön, toisaalla voi ottaa aurinkoa yläosattomissa. Herran huoneessa mies ottaa päähineen pois, nainen peittää päänsä. Ruuasta kiitetään röyhtäisemällä, mutta toisaalla röyhtäily on huonotapaista. Ei vaadi paljon huomata, että tämän tason konventioilla ei sinänsä ole merkitystä. Roomassa toimi kuin roomalaiset.

Olennaista ei ole kuinka ruuasta kiitetään, vaan että kiitetään, että ei olla kiittämättömiä. Siveydenkään yksityiskohdat eivät paina, kunhan tehdään ero sopivan ja epäsopivan välillä. Pintakonventioiden vaihdellessa ajasta ja paikasta toiseen, kaikkialla kuitenkin on tapoja ilmaista kunnioitusta ja toisten huomioonottamista. Joku teologinen uudistaja voi sanoutua irti pään peittämistä koskevasta konventiosta, mutta ei silti sanoudu irti Jumalan kunnioittamisesta. Uudistajan on perusteltava uusi tapa jotenkin muulle kirkkokansalle.

Ihmiseläimet syövät yhdessä ja jakavat ravintoa. He asuvat yhteisissä suojisssa. Sukupuolinen käyttäytyminen on aina jonkin tavan säätelemää. Pentuja suojellaan, liittolaisia autetaan. Niin edespäin. Siinä missä pintatason konventiot eivät satunnaisuutensa vuoksi vaikuta pakottavilta, tarpeet joiden vuoksi niihin päädytään, eivät ole yhtä satunnaisia tai yhtä kevyesti valinnaisia. Röyhtäys-konventiota voi uudistaa. On myös mahdollista lopettaa kiitollisuuden ja vieraanvaraisuuden osoittaminen kokonaan, mutta tämä on jo askel kohti elämänmuotoa, joka näyttää vähemmän inhimilliseltä. Jos lopulta lopetamme ravintoon ja muihin elämän perustoimintoihin kuuluvan yhteisyyden, olemme muuttuneet joksikin toiseksi eläimeksi.

Käyttäytymistä arvioidaan ja säädellään kolmella pääasiallisella ulottuvuudella: vahinko-hyöty, jaon reiluus-epäreiluus, ja puhdas-likainen.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: