luokaton viha


Lööppijulkisuudesta päätellen “viha” on nyt valloillaan. Yhden tulkinnan mukaan netissä itänyt vihailu kantaa vaalien myötä hedelmää reaalitodellisuudessa. Näin voi tietysti olla. Toisen tulkinnan mukaan samanlaista polarisaatiota näkyy kaikissa länsimaissa, joten kyse on ajan haisevasta hengestä.

Niin kauan kuin muistan, on yhtäällä toisteltu etteivät suomalaiset osaa ilmaista tunteitaan, ja toisaalla, ettei politiikka kiinnosta ketään ja kaikki on samaa mössöä. No, nyt on olemassa selviä poliittisia eroja, ja niihin liittyvät tunteet ovat pinnassa. Eivätkö asiat ole siis hyvin, vai eikö koskaan ole hyvä? Analogian voi vetää naistenlehtien tyyppiväitteeseen, ettei suomalainen mies puhu tunteistaan. Mutta jos puhuu, sitten tuleekin tietysti ero, koska naiset eivät yleisesti ottaen haluakaan kuulla. Koskaan ei ole hyvä.

Advertisements

 1. M

  Vihailupuhe on kovin naiivia. Tämäkin on vain hieman pidemmälle kehittynyttä analyysiä.

  Suurin kömmähdys on kuvitella, että pelkkä älyllinen argumentaatio netissä tai missä tahansa voi synnyttää suuria tunteita. Jos on koskaan yrittänyt motivoida itseään järjellä, tajuaa ettei se vaan kertakaikkiaan toimi.

  “Populismilla” voidaan kanavoida olemassaolevia tunteita (esim. vihaa) johonkin yksinkertaiseen kohteeseen — nimeämällä yhteinen vihollinen.

  Olemassaolevat puolueet ja media missaavat täysin vihan
  alkuperäisen lähteen ja myös todellisen kohteen.

  Nimittäin kohde ei ole ensisijaisesti maahanmuuttajat vaan olemassaolevat puolueet ja media. Tästä on olemassa selvät todisteet: lööppijulkisuuden esille nostama väkivalta ei ole kohdistunut tummaihoisia kohtaan, vaan nimenomaan valtapuolueiden poliitikkoja kohtaan.

 2. M

  En toki tarkoita sitä, etteikö persujen toiminnan seurauksena myös väkivalta ja uhkailu maahanmuuttajia kohtaan olisi lisääntynyt. Todellista rasismia on olemassa ja se on kasvussa. Mutta rasismi ei ole se keppihevonen, mikä jolla persut olisi noussut neljänneksi suureksi puolueeksi.

 3. Allekirjoitan sanomasi. Lisään vain, että hyvin monet asiat näyttävät nyt nostavan helposti negaqtiiviset tunteet pintaan. Eräänlaisesta vihan osoittamisesta, vihaisuudesta, tulee “sovelias” reaktio tilanteessa kuin tilanteessa.

 4. M

  Niinpä. Vaikuttaisi siltä, että vihaaminen synnyttää vihaa sen kohteessa, ja vihan ilmaiseminen lisää vihaa itsessäsi. Sanoisin jopa, että vasemmiston suosimat teoriat vihasta jonkinlaisena paineena, jonka pitää välillä purkaa, ovat erittäin haitallisia.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: