Vihrein puolue?


Luonto-lehti teki puolueille kymmenen kysymyksen kyselyn niiden vihreydestä eli luonto- ja ympäristöpolitiikasta. Tulokset se ilmoittaa vihreysprosentteina. Vasemmistoliittoa kannattavien tuttujen Facebook-profiileissa on iloittu tuloksesta, jonka mukaan Vasemmistoliiton vihreys on 92,3% kun taas Vihreän liiton vain 84,6%. Kannattaa ehkä siksi mainita myös, mistä tämä ero johtuu. Kyse on yhdestä kysymyksestä, jossa Vasemmisto haluaa Suomeen 50 ympäristöpoliisin virkaa, siinä missä Vihreä liitto tyytyy kahteenkymmeneen. Ympäristöpoliisilla tarkoitetaan ympäristörikosten tutkimiseen erikoistuneita poliiseita. Ruotsissa tällaisia virkoja on jo, meillä ei.

Olen melko varma, että kolmeakymmentä poliisinvirkaa olennaisempia eroja näiden kahden puolueen väliltä löytää suhtautumisesta energia- ja ympäristöveroihin. Vihreät ovat olleet valmiita työskentelemään tässä kokoomuksen kanssa, mikä on suututtanut vasemmistoa. Tällaisilla veroilla kun on taipumus kurittaa pienituloisia, jos tätä ei kompensoida tulonsiirroilla. On kuitenkin vaikea nähdä, kuinka hyvää ympäristöpolitiikkaa olisi mahdollista tehdä ilman säästämistä ja puhdasta tuotantoa suosivia veroja. Tämä on se kuuluisa “saastuttaja maksaa”-periaate.  Luonto-lehti ei kuitenkaan ole vaivautunut analysoimaan tällaisia seikkoja.

 

Advertisements

  1. Tämä johtuu siitä, että on olemassa kahdenlaista “vihreyttä”. Emme yleisestiottaen näe niiden eroa, se ilmenee vain jotenkin samaan tapaan kuin tietyt alkeishiukkaset, eli vasta oikein suurilla törmäysenergioilla ne saadaan näkyviin.

    Sekä vihreiden että vasemmistoliiton sisällä se vihreys, jossa ympäristöveroihin suhtaudutaan negatiivisemmin kuin suoranaisiin kieltoihin ja normeihin, on voitolla. Se on vasemmistoliitossa enemmän voitolla, koska historiallisista syistä he ovat tykästyneempiä sentyyppisiin ratkaisuihin.

  2. Kuten itsekin olet kirjoittanut, on asioita, jotka eivät ole sinällään “pahoja” mutta joiden volyymia on mielekästä rajoittaa, ja asioita, jotka kannattaa kieltää, koska ne tuottavat suoraa vahinkoa identifioitavalle yksilölle. Joskus edellisen kaltaisesta toiminnastakin kannattaa hankkiutua kerralla eroon ja vapauttaa voimavarat muuhun.

    Käsityksesi että kieltolinja olisi jotenkin voitolla on väärä kummankin puolueen osalta, ja perustuu luultavasti jälkimmäisen kaltaisiin esimerkkeihin. Olennainen jakolinja tässä on vasemmiston (“pääomavero on haittavero”) ja liberaalien välillä. Toinen jakolinja – josta tässä ei nyt ole kyse – on green new deal vs. degrowth.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: