eri juttu


On yleensä eri juttu promotoida etujaan kuin arvojaan. Jos edistät arvojasi, haluat yleistää elämäntapasi. Edistäessäsi  intressiäsi, haluat saada muut käyttäytymään tavalla, joka hyödyttää elämäntapaasi. Jos yleistää jonkin valinnan tai käyttäytymisen, saattaa menettää suhteellisen asemansa, ja siten paradoksaalisesti menettää jotain voittonsa hetkellä.

Kaikki ei edes ole kaikille. Otetaan esimerkiksi “amerikkalainen unelma”, mutta esimerkkiin on turha tarttua. Tähtisilmäinen idealisti ajattelee, että se tosiaan on mahdollinen kaikille maailman ihmisille, kunhan nämä saadaan vapautettua erilaisista estoistaan. Hän siis tosiaan promotoi arvojaan myydessään ja pommittaessaan. Kyynisempi ihminen tajuaa, että kyseinen unelma ei ehkä ole mahdollinen kaikille, edes siinä tapauksessa että nämä sitä haluaisivat. Hän myös ajattelee, että se on kyllä mahdollinen hänelle itselleen, mutta vain sillä ehdolla, että lukemattomat muut eivät vapaudu ikeistään.

Idealisti ja kyynikko ovat ideaalityyppejä, joiden psykologia on suoraviivaisen tylsä. Useimmat meistä ovat kuitenkin jonkinlaisen kaksoissidoksen vallassa. Kyynikko valehtelee tarvittaessa muille. Mutta me, jotka emme halua olla kyynikoita, joudumme valehtelemaan itsellemme, että edistämme arvojamme silloin kun ajamme omaa etuamme. Valehtelemme luomalla värillisestä savusta maailmankuvan, joka peittää maailman näkyvistä. Sen avulla onnistumme uskomaan tavoittelevamme päämäärien valtakuntaa, kun tavoittelemme valtakuntaa, jossa toiset on saatu valitsemaan ja käyttäytymään tavalla joka hyödyttää eniten itseämme.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: