oppositio vai ei?


Joutuvatko Vihreät oppositioon? Toivon tietysti suurimman puolueen asemaa, mutta en nyt kirjoita toiveistani. Sinnemäki on ilmoittanut, että perussuomalaisten kanssa ei mennä samaan hallitukseen. PS, gallupkannatuksen mukaan Suomen kakkospuolue,  on samaa mieltä.

Oletamme kokoomuksen olevan suurin vielä vaalien jälkeenkin. Haluavatko he Sinnemäen vai Soinin? PS on nostanut kynnyskysymykseksi euron tukemisen vakausrahaston lainatakuita kasvattamalla. Tämä asettaa heidät jyrkästi kokoomusta vastaan. Ehkä Espanja tulee toimeen, ja asia voidaan haudata toistaiseksi. Silloin ei ole periaatteellisia esteitä kahden voittajan hallitukselle, jossa Vihreitä ei ole. Vihreät – ja kaikki muut – tulevat kysymykseen, jos kokoomus haluaa talouspoliittisista tai taktisista syistä muodostaa joukkueen ilman perussuomalaisia.

Sinnemäen toinen hallituskysymys on ydinvoima, ja voisi kuvitella tämän sulkevan mahdollisuuksia. Mutta enpä tiedä onko niin. Nykyinen hallitus on juuri myöntänyt luvat kahdelle uudelle reaktorille. Hätäisempi hippiäänestäjä voisi luulla, että näistä on yhä kyse, mutta kun ei ole. Vihreät tai kukaan muu ei tietenkään ole esittänyt tehtyjen periaatepäätösten purkamista ehtona hallitusyhteistyölle! Kun lisäydinvoima siis on käytännössä rakentajien ja markkinoiden harkinnassa, ja yleinen ilmapiiri juuri hiukan liikkunut samalla kuin Maan akselikin, kokoomuskaan ei ehkä pidä kolmatta uutta reaktoria aivan ajankohtaisena.

Kun vaaleja ei kerran ole vielä käyty, näkee silloin tällöin puhetta myös punavihreästä koalitiosta. Tämä koalitio säätäisi ilmastolain, kieltäisi turkistarhauksen, antaisi homoseksuaaleille samat oikeudet kuin heteroillekin, ja suhtautuisi nuivasti fissioon. Tämän täysin hypoteettisen joukkueen toteutunut ääniosuus viime vaaleissa oli 38,7, ja uusien mielipidetiedustelujen  mukaan 34,0. Joten kokoomuksella ei näytä olevan tässä haastajaa.

Jonkinlaisena lähtöoletuksena kokoomuksen voiton lisäksi on ollut, että joko Vihreät tai perussuomalaiset tulevat mukaan. On kuitenkin sekin mahdollisuus, että kumpikin löytää itsensä oppositiosta. Kolmella “vanhalla suurella” ei ole keskenään mitään ylittämättömiä ongelmia, ja ne voivat menetetyistä asemistaan huolimatta muodostaa enemmistön. Vihreillä on perinteisesti ollut paikkamääräänsä vahvempi asema, koska kaksi vanhoista suurista on tarvinnut heitä kolmatta vastaan. Tässä on hyvä neuvotteluasema, jota ei kuitenkaan ikuisesti ole tarjolla.

Anteeksi tällainen puoluepoliittinen spekulaatio: en kirjoita enää aiheesta.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: