hellurei


Herkkyys tarkoittaa joissain yhteyksissä samaa kuin opittu avuttomuus, toisissa taas herkkä on ärtynyt, tulehtunut. Näissä merkityksissä ei tietenkään ole mitään virheellistä.

Linnoittaudutaan kuitenkin tiettyä värityksen siirtymää vastaan. Selitän. On myös sanan käyttötapa, jossa herkkyyteen liittyy voimakas positiivinen arvostus, jota voimme kutsua sen “väriksi”. Ei anneta tämän myönteisen värityksen liukua, kuin varkain, sanan edellä mainittuihin merkityksiin!

Myönteisessä käytössäänhän herkkyys merkitsee suunnilleen diskriminaatioiden rikkautta ja tarkkuutta. Tietääkseni tämän merkityksen ansaittua väritystä siirretään paitsi huolimattomuudesta, myös aivan tietoisen taktisesti noihin vääriin kohteisiin, joihin se ei missään mielessä kuulu.

Advertisements

  1. En ole pointistasi eri mieltä, mutta onhan näillä mahdollinen yhteys.

    Jos mittalaite on herkkä, ja sen saamat ärsykkeet ovat niin poikkeuksellisen voimakkaita, että ne ovat mittalaitteen mittausalueen ulkopuolella, laite voi antaa omituisia mittaustuloksia.

    • Okei. Sanoissa voi olla täydellistä monimielisyyttä (ambiguity), kuten sanassa “kuusi”, jonka kahdella merkityksellä eri merkityksellä ei ole kerrassaan mitään tekemistä toistensa kanssa. On vain historiallinen sattuma, että sana on sama. Sellaisissa semanttisesti hyvin rikkaissa sanoissa kuin esimerkkitapaus “herkkä” meillä on paljon merkityksiä, jotka ovat relevantisti erilaisia, mutta jotka liittyvät kyllä toisiinsa vaikeasti hahmotettavien analogioiden ja merkitysten siirtymien kautta. Tällaisesta “polysemiasta” ei ole mitään systemaattista teoriaa.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: