Kaksijalkainen ympäristövallankumous


Tere Vadénin pamfletti Kaksijalkainen ympäristövallankumous on ladattavissa tässä. Selailun perusteella se ei tarjoa mitään pragmaattisesti asioihin suhtautuville, mikä ei tietenkään ole moite. Ajattelin kirjoittaa kirjasta hiukan kunhan olen lukenut sen oikeasti, mutta linkkiä kannattaa varmaankin levittää nyt jo.  Kirjan julkaisija on Osuuskunta Rohkean reunaan, josta en ole ikinä kuullut.

Hyvin toisenlainen upouusi kotimainen ympäristövallankumouksellinen kirjahan on Jarna Pasasen ja Marko Ulvilan Vihreä uusjako, jonka voisi ajatella kiteyttävän eräänlaisen maailmanparantajan katsomuksen. (Liken julkaisemaa kirjaa ei ole netistä luettavissa, hyh hyh). Ulvilan&Pasasen mielestä talous on saatava laskuun ja niukkuus jaettava kullekin tarpeidensa mukaan. Vaden näyttää ajattelevan, että talouskasvu käy öljyhuipun aikakaudella mahdottomaksi, joten kyse on henkisestä sopeutumisesta. Varsinaisia akateemisia teoksia nämä eivät ole, ja sellaisten puute hiukan kummastuttaa. Luonnontieteellistä kirjallisuuttahan on ympäristöasioista kyllä tarjolla paljon suomeksi.

On muuten hauska verrata tällaista näkyjä maalailevaa ympäristöajattelua puolueiden ympäristöpoliittisiin ohjelmiin. Sellaisia ovat julkaisseet juuri, puoluekentän vastalaidoilta,  Kokoomus (Vihreällä on viisi miljoonaa sävyä)  ja Vasemmisto. Ja onhan meillä myös Erkki Pulliaisen Hallitusohjelma 2011. Perussuomalaisetkin ovat saaneet Matti Putkoselta ohjelman, jossa luontoa luvataan suojella luonnonsuojelijoilta. Ehkä kirjoitankin mashupin noista ohjelmista ja pamfletista, ja julkaisen sen omana ohjelmanani. Olisi hyödyllistä saada vielä lisää selkeästi artikuloituja ympäristöpoliittisia näkemyksiä kehiin, koska ilman sellaista suomenkielistä julkaisutoimintaa ei oikein synny harkittua mielipiteenmuodostusta. Kun ajankohtaista kirjallisuutta alkaa olla kehissä tarpeeksi, voi erotella empiiriset ja normatiiviset lähtökohdat, ja arvioida ne oman ymmärryksensä valossa. Yleiskatsaus on kuitenkin hyödyllisin vaiheessa, jossa kaikki aatteelliset suunnat ovat lyöneet korttinsa pöytään.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: