Kulttuurisensitiivisyys ja interkulttuurinen kompetenssi


Selailin eräänä päivänä kirjaa, jossa käytettiin otsikon sanoja. Ideana oli, karkeasti ottaen, että me perunanenäiset karvalakkisuomalaiset tarvitsemme tuollaista nyt kun päiväkodeissakin on noita kulttuureita. Varsinkin niitä muslimeita. Ajattelin ensin irvailla joillekin kirjan hassuimmista lauseista, kuten sille jossa sanottiin, että lapsen arvo riippuu hänen kulttuurinsa arvostamisesta.

Mutta eihän perusjuttu kuitenkaan ole mitenkään pielessä, vaikka se ilmaistaisiin kuinka nurinkurisesti: erilaisten ihmisten kanssa pitää osata tulla toimeen. Yhteistyön ja kommunikaation sujuvuutta ei kannata sabotoida tahallaan. Jätetään siis irvailematta ja ollaan ihan vakavanhoja.

Tällaisissa kirjoissa ei ikinä sanota mikä on olennaista ja itsestäänselvää.  Inhimillisten erojen keskellä navigoidessa tarvitaan erityisesti pientä epäsensitiivisyyttä, suurpiirteisyyttä, jopa umpimielisyyttä. Siis että ei ylitulkita toisten sanoja ja eleitä, ei tehdä numeroa mitättömistä asioista, katsotaan tarvittaessa läpi sormien. Tämä on vain normaalia vapaamielisyyttä ja tulkinnan suopeutta. Suositeltavaa kaikessa kanssakäymisessä. Että jos joku syö räkää, ei heti vedetä köniin, vaan ollaan kuin ei oltaisi huomattu. Väitän että jokin ihmeellinen “kulttuurisensitiivisyys” lähinnä vaikeuttaa ihmisten välistä kanssakäymistä. Ulkomaailma on basaari eikä mikään terapiajoogasessio.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: