Alppipuistosta


Kuulin sateisesta Alppipuistosta naurun loikotuksen. Pisarat pysähtyivät ilmaan sen ajaksi. Kummitusko? Jos kummitus hiipii taaksesi ja sanoo “pöö”, ei sitä hetkeä voi sijoittaa muiden hetkien jatkumoon, vaikka tämä olisi miten tiheä.

Ihminen omaksuu ihanteensa ja minäkuvansa ennen kuin saa äänestää tai ostaa laillisesti olutta. Koska maailmalliset olosuhteet muuttuvat nopeasti ja sielulliset pysyvät suht vakaina, aikuisen kansalaisen toiminnan sfäärissä vallitsee ajallinen epäsuhta sisäisen ja ulkoisen välillä. Paikasta toiseen siirtymät tuottavat tietysti samanlaisen epäsuhdan. Tähän kohtaan rakennetaankin myös ideaalisen ja reaalisen ero. Sisäisen aika ja paikka eivät enää olekaan vain kaukana olevaa reaalista, vaan jotain aivan toisenlaista, kummitus- tai uniaikaa.

Tavanomainen ja aikuinen on, jos sitä vertaa sisäiseen, aina hiukan väärin. Tämä on unheimlich. On kuin näkisit piirrustukset ja rakennukset melkein päällekkäin, mutta siinä missä pitäisi piirustuksen mukaan olla jotain, onkin jotain muuta, ja siinä missä ei pitäisi olla mitään, on jokin karsea autotalli. Tavanomaisen ja aikuisen kieli on tuttua, mutta on olennaisia sanoja, joita käytetään häiritsevästi hiukan väärin, eikä löydy sanoja, jotka ilmaisisivat täsmälleen mitä olisi pakko ilmaista. Joskus kyse on vain sävystä, jota et voi ymmärtää, tai väristä, jota et pysty välittämään.

Olemisen ja pitämisen väliltä on silta romahtanut. Pitämisen puoli on toisaalta lähinnä itseä, mutta sitä ei käy artikuloiminen julkisessa sopimusten ja suunnitelmien puheenparressa, ja on mahdoton ymmärtää, kuinka se voisi esiintyä syiden ja seurausten artikuloimassa jaetussa arjessa. Siksi se mikä on itseä, onkin toisaalta ajautunut kauimmaiseksi ja saavuttamattomaksi ja ehkä olemattomaksikin.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: