asenteista


Esteettisesti kykenevällä taantumuksellisella (klassinen esimerkki on Céline) on tiettty henkinen etu vasemmistolaiseen, ainakin nykyvasemmistolaiseen nähden. Oli kai aika – näin minulle on kerrottu – kun vasemmistolaiset puheteot olivat täynnä vaarallista värinää. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että esteettinen aristokraatti voi omaksua suoria ja konstailemattomia asenteita, kuten hyi kuinka ällöttävä, siinä missä vasemmistolaisen on lisättävä heti asenteeseensa kvalifikaatio.

Useimmiten suora ällötystä ilmaiseva asenne on kvalifioitava yhteiskunnallisesti sovinnaiseksi: varmaankin viaton uhri. Sama kvalifikaatio suoraa ihailua tai kiimaa ilmaisevissa asenteissa: mikä pakkaus, mutta ei kyllä ansaitse sitä. Taantumuksellisen etu on mahdollisuus ilmaista persoonallista olemustaan kaikessa kompleksisuudessaan vilpittömästi ja vain sommitelman lakeja noudattaen. Tyylitajuton taantumuksellinen on tietysti vielä huonommassa asemassa, puhun nyt vain taiteelliseen itseilmaisuun kohoavista tapauksista.

Advertisements

  1. Panu

    Olen jo pitempään ajatellut alkaa taantumukselliseksi, siis kulttuurisnobiksi joka vihaa alaluokkaa ja sen hyysäreitä, kuten ns. maahanmuuttokriitikoita.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: