kuvaus


Minulla on armeijan vihreä olkalaukku, jossa lukee Fairtrade. Ajattelin, että sen kanssa uskaltaisi mennä vaikka johonkin Rytmiin jatkamaan päivän lukemista, siis ilman että kanta-asiakkaat nauravat ulos erilaisen. Laukku on kuitenkin huonoa tekoa. Olkahihna retkahti neuleistaan irti kun lastasin sen täyteen painavaa asiaa.

Ruotsissakin kuulemma “natsit” vain porskuttavat. Suomessa sekä vasemmisto että vihreät joutuvat lähtemään vaalitaistoon huonoista asemista, mitä heidän tietysti vaikea ymmärtää muuten kuin tyhmän kansan teorialla. Aistin tiettyä epätoivoakin ilmassa, siis sellaisessa ilmassa jota esimerkiksi tuolla Rytmissä hengitetään.

Äänestäjillä on kuitenkin jotain mitä filosofiassa kutsutaan “toimijuudeksi”. He pääosin ymmärtävät omat etunsa ja tavoitteensa, ja tekevät valintansa tämän ymmärryksen valossa. Jos äänestäjät ovat väärässä keskeisistä asioista, punavihreiden pitäisi osata selittää kuinka asiat ovat, miksi porvarihallituksen ja sellaiseen havittelevien persujen politiikka on haitallista, ja kuinka punavihreä politiikka olisi parempaa. Esimerkiksi maahanmuuttokysymyksissä pelkkä rasismin tuomitseminen on omalle seurakunnalle saarnaamista. Niin humanitaarisen kuin työperäisenkin maahanmuuton  perusteet, pelisäännöt ja vaikutukset on osattava kertoa ihmisille ymmärrettävällä tavalla. Jos asiasta on virheellistä tietoa liikkeellä, virheet on osoitettava. Arvovalinnatkin pitää tehdä eksplisiittisiksi: emme me ota tänne pakolaisia siksi, että rikastavat kulttuuria, vaan siksi että vainottuja ihmisiä on autettava.

Sekä maahanmuutto että teollisuuden maastamuutto ovat esimerkkejä globalisaatiosta. Samoin tuloerojen kasvu, ja pelko siitä ettei hyvinvointiyhteiskuntaan ole oikeastaan varaa.  Pitkään on puhuttu Suomen olevan globalisaation voittajien joukossa, mikä kai tarkoittaa, että toistaiseksi vientiteollisuuden maksamat verot ovat riittäneet sosiaalimenoihin. En tiedä miksi näistä teemoista ei saisi aikaiseksi kunnon vaalikampanjaa.

Rituaalinen kapitalismin tuomitseminen on sekin omalle seurakunnalle, puoluekirjan jo ostaneille laulamista, kun ottaa huomioon millaisissa rajoitteissa varsinaista politikkaa sitten hallitukseen joutuessaan on tehtävä. Eräs rajoite on Euroopan unioni, jonka jäsenyys on yhä vieläkin varsin hämärä ja kaukainen fakta ihmisille jotka seuraavat politiikkaa iltapäivälehdistä. EU:n voisi nostaa asiallisestikin esille, tai se jää Soinin keinoksi naurattaa yleisöään. Esimerkiksi vihreät ovat kai ihan ylpeitä ollessaan osa eurovihreitä. Oppositiossa ei voi vaikuttaa mihinkään, mutta se ehkä sopiikin osalle aktivistiheimosta.  Olennaisinta kuitenkin on, että äänestäjien toimijuutta ei mitätöidä tutuilla keinoilla, jotka kohottavat aktivistin hetkeksi oman moraalisäteilynsä aurinkoon, mutta kostautuvat kun ihmiset vetävät punaisen viivansa.

Tämä on tietysti kaikki tällaista tyhmää paremmintietämistä tämäkin, en ole tarjoamassa apuani eikä sitä varmasti kaivatakaan. Jos Helsingin seudulta löytyisi yksikin hyvä vihreä ehdokas, voisin kyllä hiukan rummuttaa.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: