Hintikan paperi


Sikäli kuin oikein ymmärsin, Jaakko Hintikka on esitelmöinyt tämän kiinnostavan paperin tänään Tampereella: Does Logic Count – deductive Logic as a General Theory of Computation. Minulla ei ole kompetenssia arvioida Hintikan rummuttaman riippumattomuusystävällisen logiikan ylivertaisuutta ja merkitystä, mutta hänen juttunsa ovat aina hauskoja.

(Huomaan kaipaavani päivä päivältä enemmän jotain täysin aineetonta ajateltavaa, ehkäpä vastapainona lapsenkasvatuksen materiaalisuuteen. Ehkä ryhdynkin radikaaliksi platonistiksi, joka huutaa räkä poskella blogissaan nominalismin ja empirismin vastaista propagandaa. Politiikasta en nyt  jaksa kirjoittaa tässä formaatissa, joten miksi en kirjoittaisi muodoista ja olemuksista.)

Advertisements

  1. Luen paperia parhaillaan. Trendi mallintarkastuksessa on nykyisin se, että kaikki mahdollinen mallinnetaan logiikan avulla, ja sitten vaan tutkitaan, onko kaava SAT vai ei.

    So. laskenta redusoidaan nimenomaan logiikaksi, ja käsittääkseni myös laskettavuuden kysymysten esittäminen eri logiikoilla on osa alan teoriaa. Itse en symbolista touhua harrasta, joten en tiedä, mutta Hintikka ei tunnu viittaavan mihinkään alan perustuloksiin logiikoiden tms. osalta. Tuntuu oudolta, ettei tärkeimpiä sovelluskohteita tämän rajankäynnin suhteen ole lainkaan mainittu paperissa.

    Tämä voi olla syynä siihen, että filosofeja haukutaan elämälle vieraiksi. Paperin mainitsematta jättämät sovellusalueet alleviivaavat tässä tunnetta, että todelliset sovellukset ovat jotain likaista, johon arvon filosofit eivät halua koskea. En ymmärrä mitä haittaa siitä alalle olisi, jos ottaisivat vähän selvää siitä, miten ne “likaisemmat” tyypit näitä hommia miettivät ja tekevät.

    http://www.cs.rice.edu/~vardi/papers/aaas99.jsl.pdf

  2. Kiinnostava linkki, luen. Filosofeilla on oma agendansa, mitä tieteilijät eivät aina ymmärrä/hyväksy. Mutta kyllä nykyään trendinä on että tietyn alan filosofi on kiinnostunut myös alansa soveltavan tutkimuksen käytännöstä.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: