kons


Suojelkaa aidot kulttuurikonservatiivit. He ovat katoava luonnonvara. Suomeen on kyllä siinnyt pieni äänekäs skene uuskulttuurikonservatiiveja, mutta he ovat väärää valuuttaa. 

KK:lla on mieskohtainen vakaumus korkean ja matalan erosta, ja ero sekä piirretään että oikeutetaan tradition antamien ennakkotapausten perusteella. KK on vakuttuunut kulttuurin, korkean hengenviljelyn, suuresta merkityksestä ja arvosta sille ajallisesti ulottuvaiselle hahmolle, joka on kansan ylisukupolvinen elämänmuoto. Tästä seuraa kehnon hengenravinnon vaarallisuus yhteisöruumiin terveydelle.

Tällaisille ideoillehan lähinnä nauretaan, ja on kai aina naurettu, ja siksi sanoin KK:ta uhanalaiseksi lajiksi.

Entä UKK:t? He ovat tyypillisiä nilkkejä, joiden omat johtoaatteet ovat vain yksilöpsykologisen kaunan ilmauksia. Jos UKK on saanut hippitytöltä pakit, hän alkaa kaavamaisesti vastustamaan kaikkea hippiä. UKK:lla ei ole omaa sisäistettyä traditiota, josta hän tislaisi arvostelukyvyn ja tyylin ankarien henkisten harjoitusten kautta. UKK on typerryttävän popkulttuurin tuote, laiska ajattelija, jonka kurssia laiska julkisuus voi hetkellisesti nostaa. Kaikki perustuu sopivasti tuotesijoiteltuun soundbiteen ja ehkä kuvaan. Jos vaivautuu lukemaan hänen sepustuksiaan, todella vaivautuu.

Aidosta KK:sta tekee lopulta hellyyttävän hahmon tähtisilmäinen idealismi, mutta UKK:lla tätä uskoa kulttuuriin tai mihinkään itseään suurempaan kokonaisuuteen ei ole. Hänen esityksensä läpi näkee, kuppilan seinän. Hänen käytäntönsä eivät ole säilyttäviä vaan madaltavia.

Advertisements

  1. tommi

    En oikein saa tästä kiinni, voisitko mainita muutamia uus- ja vanhakulttuurikonservatiiveja?

  2. Minulla oli hämärä kuva Kari Rydmanista kun kirjoitin vanhasta polvesta. En tosin edes tiedä onko hän konservatiivinen. Uusilla yritin viitata äärimmäisen hämärästi ja peitellysti eri tahoille. Ajattelin ainakin Timo Hännikäistä ja Risto Volasta.

    Kirjoitan nykyään kamalan epäselvästi. Luultavasti syynä on kiire ja kainoilu.

  3. Panu

    Suomessa ei oikein ole aitoja kulttuurikonservatiiveja, kun meiltä oikeastaan puuttuu sentyyppinen vanhan hyvän ajan kulttuuri jota kulttuurikonservatiivit voisivat haluta säilyttää. Ajatellaan nyt vaikka kirjallisuutta. Tyypillisen kulttuurikonservatiivin mielestä kirjallisuudessa on säilytettävää ehkä romantiikka ja sitä vanhemmat klassikot, realismikin on epäilyttävää koska siitä osa on tyypillisesti vasemmistovaikutteista. Mutta käytännöllisesti katsoen koko suomenkielinen kirjallisuus on jotain bolsevikkiretkujen modernismia.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: