Nykyajasta


Nykyaikaisen elämän pitäisi olla semanttisesti läpinäkyvää. Jokaisen objektin kuuluu näyttää siltä mikä on. Kätkettyjä merkityksiä ei tarvita. Tämä on hiukan eri asia kuin ohjelmallinen hyökkäys koristeellisuutta vastaan. Nykyaikaisuuden ei tarvitse olla mielikuvituksettomalla tavalla ohjelmallista, tärkeintä on sanomisen ja sanotun, ilmaisun ja ilmaistun kauniisti oivallettu ja toteutettu vastaavuus. Nykyajan filosofisia iskusanoja ovat yhä muoto, funktio ja konstruktio. Kuinka muuten voisi ollakaan.

Oikea elämä ei aina ole kovin nykyaikaista. Otetaan alikulkutunnelit. Rahvas ei ole innostunut betonin rehellisyydestä, vaan pitää sitä synkkänä ja pelottavana. Jos tunnelit jätetään materiaalisuuteensa, huligaanit sotkevat niihin. Siksi monissa paikoissa on keksitty maalata pinnat värikkäillä kuvilla, joiden tyylilaji on naivismi. Olen kyllä naivismin ystävä, mutta jonkin moottoriliikennetien alittava betonitunneli ei ole vihreä niitty lampaineen ja pörriäisineen. Kuvien ja todellisuuden suhde on epärehellinen. Minussa tällainen epäsuhta herättää synkkiä ja pelottavia tunnelmia.

Ei ole vaikea kuvitella parempia ideoita: sotkijaansa odottava harmaa seinä ei ole ainoa vaihtoehto.

Toinen huomionarvoinen seikka on kaikkien objektien keskeneräisyys ja kierrätettävyys. Erilaiset rakennus- ja tietyöt häiritsevät tietysti melulla ja hankaluudella. Tämä on kuitenkin siedettävä hinta. Työkoneiden möyrimisestä saa positiivisen tunteen, koska silloin eletään tavalla, joka ei koskaan ole lopullisesti lyöty lukkoon. Biologinen evoluutiokin ottaa rakenteen ja käyttää sitä johonkin uuteen tarkoitukseen. Nykyaikainen elämä on, paitsi semanttisesti läpinäkyvää, myös eksperimentaalista. Toiset tietysti eläisivät mieluummin ympäristössä, joka on jo kokonaan museoviraston hallussa. Silloin voi sanoa, että tämä on tätä ja tämä tätä, eikä se huomenna voi muuksi muuttua. Kirjoitin asiasta jo aiemmin.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: