Muuntelusta


Muuntelu voi olla “enemmän” tai “vähemmän”, mutta myös laadullisesti eri tasoilla tai ulottuvuuksissa. Muuntelu voi tapahtua kolmella eri tasolla:

1) Mausteet

2) Valmistusmenetelmä

3)Raaka-aineet

On selvää, että sama makaronilaatikko chilillä tai ketsupilla on varsin pinnallista muuntelua. Rakennustaiteessa ja designissa puhuttaisiin ornamentiikasta. Tällaista muuntelua voi olla loputtomasti ilman, että mitään toiseutta kohdattaisiin. Kun myös valmistusmenetelmä ja raaka-aineet muuntelevat, siirrytään mielenkiintoisempiin kohtaamisiin. Esimerkiksi hometahna tai mädätys tai hyönteiset ovat hankittuja makuja, jos ei ole kasvanut oikeassa kulttuurissa.

Joskus väitetään nykyajan homogenisoivan maailmaa: vasta-argumentin mukaan koskaan tai missään ei ole ollut sellaista muuntelua kuin markkinatalouden solmukohdissa. Periaatteessa kumpikin voisi olla oikeassa, jos nykyaika homogenisoi yhtä muuntelun tasoa ja tuottaa toisella uutta. Puutteellisen aineiston valossa en ota vielä kantaa asiaan, mutta huomaan miettiväni kysymystä usein.

Advertisements



    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s



%d bloggers like this: