horinaa


Muistan lukeneeni, että lantakuoriaisissa on sekä generalisteja että spesialisteja. Generalistille valinta kahden kikkareen välillä on puhtaasti maku- eli mielipidekysymys. Kyse on mieltymyksestä, vaivattomuudesta, oikusta – oikeaa ja väärää kakkaa ei ole. Spesialistille näin ei ole, tietyn eläimen läjä on objektiivisesti oikea, ja muut valinnat vääriä.

Kun jostain ominaisuudesta F on olemassa totuus, valinta voidaan delegoida asiantuntijoille, eli keskimääräistä luotettavammaksi osoittautuneille F-detektoreille. Kun jostain ominaisuudesta ei ole olemassa totuutta, sillä ei ole varsinaisesti mitään väliä. Generalistikuoriaiselle ei ole mitään väliä kumman kikkareen se valitsee. Ehkä jotain mielipiteitä tällaisista asioista on, jopa koulukuntiakin, mutta sellaisilla ei ole muuta arvoa kuin ajanvietearvo.

Maun suhteen olemme vapaita juuri siksi, että on yksi ja sama tykkäätkö laittaa kahviisi suolaa vai sokeria. Ylikorostunut minäkeskeisyys vaatii vapauden piirin jatkuvaa laajentamista, “oikeutta mielipiteisiin” kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta. Ironista tässä on, että kun jokin asia määritellään omantunnonvapauden piiriin, se samalla karkotetaan totuuden piiristä. Voitettu saalis paljastuu kunnon valaistuksessa kissankullaksi.

Useimmat ihmiset ajattelevat, että täytyy olla vielä jotain muuta. Täytyy olla ominaisuuksia, joiden kohdalla mielipiteet ovat arvokkaita, mutta joiden suhteen asiantuntijavalta ei käy laatuun. Kutsun tällaisia ominaisuuksia metafyysisiksi totuuksiksi. Uskoa sellaisiin löytyy erikoisista paikoista, ja usein tässä uskossa on epätoivon sävy.

Advertisements

  1. Missä olet ollut koko elämäni, oi Matti?

  2. Eufemia

    Nautittavaa luettavaa.

  3. Hmmm, kaljalla Tampereen puistoissa?
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: