hajamiete vahvistamisesta


Sosiaalinen vahvistaminen voi ylläpitää ja muuntaa ihmisten asenteita, arvostuksia ja mieltymyksiä. Ei se kuitenkaan ole suvereeni niiden yli. Monilla ihmisillä on kaksi rekisteriä, joita voi pitää heidän todellisena ja ilmenevänä psykologianaan. Kukaan ei ilmaise koko todellista psykologiaansa, vaikkapa vain siksi ettei saa kaikkia mahdollisuuksia. Hyvä niin.  Kun todellinen ja ilmaistu psykologia ovat jatkuvasti karkeassa ristiriidassa, henkilö herkästi oireilee. On aika raskasta ja kallista teeskennellä pitkään.

Toisaalta tämä on syvyyden lähde, metafysiikkahan perustuu erotteluun ilmiömaailman ja tuonpuoleisen kesken. Liian suoraviivainen psykologia on lattea.

Lisäys: Puhe todellisesta psykologiasta ja teeskentelystä voi johtaa harhaan. En tarkoita, että henkilön tietyt taipumukset olisivat normatiivisessa mielessä aitoja ja aitoudessaan hyviä. Enkä tarkoita että siksi pitäisi olla “avoin”. Tarkoitan vain, että minulla voi olla keskenään ristiriitaisia asenteita, joista toiset ilmenevät koska niitä vahvistetaan, ja tämä kaksilla korteilla pelaaminen tuottaa jatkuvasti ylimääräisiä kustannuksia. Ehkä en pidä tietyistä ihmisistä tai tilanteista, mutta voimassa on julkisia kannustimia, joiden vuoksi otan niihin pro-asenteen.

Kun sosiaalinen vahvistaminen loppuu, sen vaikutuksetkin hiipuvat. Tapaus on analoginen propagandan kanssa. Tarvitaan jatkuvaa toistoa tai ihmiset vain lopettavat uskomisen.

Tästä täytyy erottaa toinen ilmiö, jossa sosiaalinen vahvistaminen tuottaa psykologiaa sinne missä sitä ei ennen ollut. Taipumuksemme eivät ole kaikissa asioissa valmiina olemassa, aivan kuten eivät kognitiiviset uskomuksetkaan. Tällaisessa tapauksessa voidaan tuottaa uusia taipumuksia sinne, missä ei ennen ollut muuta kuin indifferenssiä. Kun taipumus on luotu, se saattaa jatkaa elämäänsä vahvistamisen loputtuakin, koska mikään vastakkainen motiivi ei kilpaile sen kanssa.

Erikoisena pidän tapauksia, joissa asenteet jne. keikkuvat hyvin erilaisten tasapainotilojen välillä, ja pieni vahvistaminen saa aikaan aidon tai näennäisen takinkäännön. Ovatko nämä tapaukset pitkään näkymättömissä kumuloituneita, vai olisiko niin, että monet ihmiset vain ovat pelottavissa määrin epävakaita.

Advertisements

 1. Jos ihminen on pro tai contra jonkinlaisen filtterin jälkeen, eivätkä mielellään ilmaise indifferenttiyttä – ehkä juuri näiden voimakkaiden kannustimien vuoksi – voi pari bittiä informaatiota aiheuttaa “takinkäännön”.

  Itse olen sillä lailla “epävakaa”, että esitän mielelläni vahvoja pro- tai contra-argumentteja asiasta kuin asiasta. Pliisut argumentit eivät ole samalla lailla yleensä mielenkiintoisia.

 2. Miksi joku ei ilmaisisi välinpitämättömyyttä eli suvaitsevaisuutta?

  Et ole mielestäni epävakaa niin, että kannattaisit tänään yhtä ja huomenna toista. Argumentti nyt on vain järjestetty pari. Mahdollisesti et aina ilmaise perimmäisiä näkemyksiäsi, mutta mitäpä siitä.

  Asenteet ja mieltymykset ovat sellaisia, että joku huutaa pää punaisena mutta kuolaa samalla. Niissä koko ihmiselon ihanuus ja kurjuus tulee ikävästi julki.

 3. Miksi joku ei ilmaisisi välinpitämättömyyttä eli suvaitsevaisuutta?

  Esimerkiksi siksi, että jossakin tilanteessa edellytetään, että ihmisellä on “vahvat mielipiteet”, riippumatta niiden sisällöstä. Välinpitämätöntä ei ehkä päästetä sisäpiiriin tai häntä kiusataan muulla tavalla. Eikö tämä ole juuri sitä sosiaalista vahvistamista, josta kirjoitata?

  Argumentti on toki vain järjestetty pari, mutta argumentin esittäjän oletetaan olevan argumentissa esitetyn mekanismin kanssa “samaa mieltä”. Joskus tulkitaan argumentin esittäjän pitävän johtopäätöstä jopa toivottavana, riippuen siitä, miten argumentti esitetään.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: