Mikä närästää?


Ärsytys voi syntyä lukemattomista eri syistä, tässä on yksi yleinen mekanismi. Ärsytys syntyy kun  joku puhuu asiasta, johon olet itsekin investoinut paljon psyykkistä pääomaasi.

Taitamaton puhuja käyttää kömpelöä tai rumaa ilmaisutapaa. Hän on kuin turisti temppelissä. Ehkä olet tullut yliherkäksi asiasta puhumiselle ylipäänsä. Koet että yritykset ilmaista sitä aina epäonnistuvat, pahimmillaan likaavat sen. Ehkä olet niitä, jotka eivät itse edes tohdi käydä pyhimmässä. Sipsuttelet vain sukissa ulkopuolella.

Tällaisella ärsytyksellä on jatkoseurauksia. Opit pian, että et voi mitään turisteille, jotka käyvät kuraisissa tennareissaan töllistelemässä temppelisi mysteereitä. Saapastelevat suoraan sisään paikkaan, jota sinä olet kiertänyt koko ikäsi, ja kokevat elämyksiä tai jotain yhtä banaalia.

Ainoa strategia on mennä turistiakin alemmas, etsiä niin ruma ilmaisu, että heitäkin iljettää,  ylentää itsensä näin. En osaa sanoa toimiiko. Antti  Nylénin mukaan kirjoittaminen on kostamista, lieneekö hän ylentynyt. Ehkä metodologinen naivismikin sisältää voimavaroja.

Advertisements

  1. kattoratsastaja

    Kaiken maailman kyynikkojen ja nihilistien kanssa lörpötellessä näin käy väistämättä ennen pitkää. Race to bottom cooliudessa ja rajuudessa, mutta enemmän sivistyssanoja kuin yläasteen poikien vessassa.

  2. Itse olen neuroottinen narsisti, ja kuvittelen kaikkien tällaisten kirjoiitusten olevan pilkkakirjoituksia minusta.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: