Himeros


Helsinki on turvaton kaupunki. Tänään henkilökohtainen pelon maantieteeni sai kartalleen Akateemisen Kirjakaupan. Menin täysin naiivina katsomaan uutuuksia ja halpiksia, ja huomasin yht’äkkiä olevani keskellä filosofi Pekka Himasen haastattelua.

Ministeri Katainen on kieltänyt suhtautumasta kyynisesti Himasen kirjalliseen tuotantoon, ja näinä globalisaation aikoina on hyvä totella valtiovarainministeriön ylipäällikön päiväkäskyjä. Kyynikothan etsivät oikotietä hyveeseen elämällä luonnon mukaan. Sellainen ei käy kukoistusvaltiossa. Enkä pystyisikään koiruuksiin Himeroksen kirjojen kanssa, kun en ole niitä lukenut.

Onnekseni en saanut mitään selvää filosofin puheista. Kuulin papatuksen seasta vain toistuvan “niinku”-adverbin. Tai ainakin kuvittelen käytöstä, että sanan täytyy olla adverbi, vaikka en varmasti ymmärräkään mitä se tarkoittaa. Sana voi esiintyä niin monessa kohtaa lausetta, että tulkinta on vaikeaa.

Koiruuksien sijaan tyydynkin esittämään ainoastaan seuraavan kysymyksen: jos nykyään käytetään huomattavia summia stailaukseen ja brändäykseen, miksi ei puheterapiaan? Laserilla siistitty parta ja tyylikonsultin valitsemat vaatteet menettävät oudosti vaikutuksensa, kun suusta purkautuu niinkuttelu tai jokin muu ylä-asteen maneeri.

Advertisements

  1. Kukkeaksi kultivoitu kirjoitelma, josta kyynisyys on kaukana!

  2. tommi

    Olen miettinyt myös sitä hesalaisen filosofian maneeria, että ihmiset, jotka ovat varmasti repineet pelkkiä kymppejä äidinkielestä jo pottakoulusta saakka, unohtavat kirjoituksissaan säännönmukaisesti omistuspäätteen.

    En ole osannut vielä hahmottaa, mitä sillä halutaan viestiä. Ehkä sitä, että ollaan luettu niin paljon vieraskielisiä kirjoja (tai juteltu ulkomaalaisten kanssa), että suomi alkaa unohtua.

  3. Omistuspääte ei kohta enää kuulu suomeen. Koska kieli on sitä, miten sitä käytetään, ja koska helsikiläisiä on niin paljon, kieli on sitä, mitä helsinkiläiset kirjoittavat.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: