just the common breed


Suomessa on kahden kerroksen ministereitä, joita voi nimittää vaikka valta- ja sektoriministereiksi. Vaikutusvalta perustuu kuitenkin muuhunkin kuin vain salkkuun: ammattitaitoon, verkostoihin, suosioon ja taustatukeen.

En viitsi tarkastaa löytyykö jokaiselle nykyhallituksen ministerille vastustusryhmä tai adressi. Usein äänekkäin protesti on kuitenkin kohdistunut tiettyihin sektoriministereihin. Tyypillisempää on vaatia yhden tai toisen naisministerin eroa, kuin purnata hallituksen politiikasta sinänsä. Valtaministeriöt virkamieskuntineen saavat elää suhteellisessa rauhassa kansalaissuuttumukselta.

Tietysti jos ei pidä jonkin sektorin asioiden hoidosta, oikea valitusosoite on vastaava ministeri. En lainkaan kiellä tätä.

Joskus on kuitenkin hyvä miettiä kuinka valta toimii. Eikö olisi kätevää nimittää poliittisesti heikkoja tai spesifistä aihetta koskevalta osaamiseltaan nollia henkilöitä sopiviin asemiin. Jos henkilö on nimeltään Suvi tai Tanja, saadaan samalla naiskiintiö pois päiväjärjestyksestä ja feministit kiittävät. Tällainen henkilö on hallituksen varsinaisten vallankäyttäjien ohjailtavissa. Kun kyse on epäsuosittujen uudistusten toteuttamisesta, naruista vetelevät valtaministerit, virkamieskunta tai puoluekoneisto säästyvät lentävältä loalta. Tarvittaessa mokat henkilöidään ja sektoriministerin voi uhrata.

Tietyllä paikalla istuva henkilö voidaan myös ennaltamäärätä epäonnistumaan. Hänelle ei vain osoiteta rahoja ja resursseja, joita työn menestyksellinen suorittaminen vaatisi. Informaatio ei ehkä kulje. Jos vaikkapa luonnonsuojelu ei hyvistä ohjelmista huolimatta edisty, syy on usein pikemminkin valtiovarainministeriössä kuin ympäristöministeriössä.

Loppukaneetti  työnsä puolesta jo hengenvaaraan joutuneen Astrid Thorsin tapauksesta. Hän ei varmasti ole epäpätevä tehtäväänsä kuten Linden tai Karpela. Hänen kohtalonsa kuvaa hyvin hallituskumppanien kohtuutonta petollisuutta. Suhdanteita haistelevat kokoomuksen ja keskustan edustajat alkoivat pedata eduskuntavaaleja varten yhtymällä pakolaisvastaiseen kilpalaulantaan. Tämä on alhaista, sillä Thors ei ole avannut Suomen rajoja muun hallituksen ohi, tai mitään sellaista. Hän on toteuttanut hallituksen yhteistä politiikkaa pestissään maahanmuutto- ja eurooppaministerinä.

Vallankäyttäjät eivät ole tasa-arvoisia: valitukset kannattaa kohdentaa oikeaan osoitteeseen, esimerkiksi omaan pesään.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: