Kansalaistaidot


Olin tänä aamuna ärsyyntyä kahden hengen jonossa, kun aika kului ja edelläni oleva vain kiukutteli ymmärtämättömyyttään. Tunnistin hänessä kuitenkin itseni. Juuri eilen olin miettinyt tarvetta jonkinlaiseen kurssitukseen, kun tietotekniikkataitoni ovat selvästi päivittämättä. En esimerkiksi tiedä oman kannettavani salaisuuksia. Eufemia kirjoitti jokin aika sitten huvittavasta tapauksesta, mutta jätti kysymättä, mitä nettiin kytkeytyneen ihmisen sitten tulisi osata ja ymmärtää.

Kulttuurintutkimus on pitkään ollut iso juttu. Kulttuuri mielletään ei-mielivaltaista ryhmää yhdistäviksi ja muista vastaavista ryhmistä erottaviksi piirteiksi. Kulttuurintutkimuksen seuraukset ovat selvät, se esineellistää yksilötoimijan. Samalla ennustavuus on olematon, kulttuuri selittää käyttäytymistä vain taaksepäin.

Olisi kiinnostavaa tutkia myös ryhmien sisäisiä kompetenssieroja, joita kutsun tässä kansalaistaidoiksi. Kansalaistaitojen tutkimuksen poliittiset seuraukset ovat nekin melko selvät. Kompetenssierot selittävät, kuinka pystymme käyttämään hyväksi tarjolla olevia abstrakteja mahdollisuuksia ja oikeuksia elämämme, vapautemme ja onnemme pyrinnöissä. Hypoteesini on että useissa, joskaan ei kaikissa tapauksissa ryhmien sisäiset erot ovat merkittävämpiä kuin ryhmien väliset erot.  Siksi kulttuurisilmälasein tarkasteltuna sosiaalisesta todellisuudesta katoaa aivan olennaisia piirteitä kuten se, kuka saa, kuka antaa, keneltä otetaan ja kuka jää nuolemaan näppejään. Tämä fakta on taustalla vaikkapa siinä, että vasemmistolainen luokkatitoisuus on kuollut, ja syntynyt uudestaan pohjimmiltaan oikeistolaisena monikulttuurisuuszombina. Kansalaistaitojen näkökulma menee myös syvemmälle kuin kysymykseen jonkun oikeuksista kysyessään kuinka tämä joku pystyy hyödyntämään oikeuksiaan.

EDIT: Voisin lisätä, että näkökulma tarkentaa mikä on oikeaa ja mikä väärää positiivisessa ajattelussa. Oikeaa siinä on tietenkin yksilötoimijuuden korostaminen tavoitteiden saavuttamisessa. Pelkät yhteiskunnalliset tai kulttuuriset  rakenteet eivät voi selittää valintastrategiaa rakenteen puitteessa.  Väärää on ideologinen fantasia, jossa omien mielialojen insinööritaidolla pitäisi selvitä vaikeuksista voittoon, aivan kuin sosiaalinen todellisuus ei sisältäisi ei-psykologisia rajoitteita. Näitähän ovat paitsi rakenteet myös toisten valitsijoiden toiminta, josta käsin oman toimintamme prospektit usein määräytyvät.

Keksimme tässä tietysti pyörää: ennakoin jo kommentin, että todellinen kulttuurintutkimus tutkii myös sitä mitä kutsun kansalaistaidoiksi. Jos niin on toivoisin tämän näkökulman tulevan selvemmin esiin, sillä nykyinen kulttuuripuhe on jo kokenut arvonlaskun eikä kukaan oikein jaksa sitä.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: