Vallan myyminen


Kannatan EU:ta valtioliittona, eurooppalaisen sivistyksen on pidettävä yhtä köyttä ja vedettävä sitä samaan suuntaan monessa asiassa. En kannata EU-jäsenyyden kirjaamista Suomen perustuslakiin, ja muutenkin saisi olla selvempää kuinka klubista voi erota, jos tulee huonot fiilikset. Oikeastaan kyse on niin uskomattomasta ehdotuksesta, että kahvi menee väkisin väärään kurkkuun. Ehkä en vain ymmärrä valtiosääntöä: voitte linkittää jos jossain on kunnon analyysi työryhmän ehdotuksesta ja erityisesti sen laillisista seurauksista. Kyse ei kuitenkaan voi olla vain olemassaolevan käytännön merkitsemisestä lakitekstiin. Perustuslaki ei ole mikään ilmoitustaulu, johon kirjoitetaan mitä tässä ollaan puuhattu. Se on vaikeasti muutettava ja normatiivinen asiakirja, joka pitkälti määrittelee Suomen valtion ja kansalaisuuden.

Advertisements

 1. Eikö Lissabonin sopimusta vastustettu juuri siksi, että siinä sitouduttiin tähän? Pohjatyöhän itsenäisyyden luovuttamiselle tehtiin jo vuoden 1999 perustuslaissa.

  Kyllähän perustuslaki jo määrää, että kansainväliset velvoitteet muutetaan laiksi:

  95 §
  Kansainvälisten velvoitteiden voimaansaattaminen

  Valtiosopimuksen ja muun kansainvälisen velvoitteen lainsäädännön alaan kuuluvat määräykset saatetaan voimaan lailla.

  Minua yllättää pikemminkin se, että tämä on sivistyneille ja koulutetuille ihmisille jotenkin yllätys.

 2. En tiedä, aiheesta tarjoiltavat mielipiteet ovat polarisoituneita. Vedoten aikapulaan en lähde etsimään kiihkotonta selvitystä, sellaisiakin varmaan on.

 3. “Kyllähän perustuslaki jo määrää, että kansainväliset velvoitteet muutetaan laiksi:”

  Prima facie tässä on kyse eri asiasta kuin EU-jäsenyyden kirjaamisesta perustuslakiin. Tietysti kv. sopimukset integroidaan kansalliseen lainsäädäntöön, muuten niitä ei voisi oikeudellisesti panna toimeen. Onhan Suomi sitoutunut kaikenlaisiin ympäristösopimuksiinkin, ja jollain viiveellä niistä tehdään osa lainsäädäntöä. Ei kuitenkaan osaa perustuslaista.

 4. Minulle on kyllä ollut yllätys, kuinka vähän perustuslailla on oikeasti Suomessa merkitystä. Esim. joku Lex Nokia meni läpi Perustuslakivaliokunnan käsittelystä toteamuksella, ettei Lex Nokia ole ristiriidassa perustuslain kanssa, vaikka kaikki ainakin lehdistössä haastatellut oikeusoppineet olivat eri mieltä. Ja myöhemmin paljastui, että Lex Nokiaa käytettiin ihan eri tarkoitukseen kuin millä se myytiin. Joku sanoi jossain, että perustuslaki on Suomessa niin nuori keksintö, ettei sillä ole vielä vakiintunutta asemaa, eikä Perustuslakivaliokunta ainakaan yritä vahvistaa sen asemaa. Jossain Yhdysvalloissahan tilanne on päinvastainen, siellä perustuslaki on pyhä.

 5. Ainakin YK:n ihmisoikeussopimus ja olikohan jotain muutakin on voimassa perustuslain tasoisena sellaisenaan.

  Suomalaisessa traditiossa perustuslailla on tosiaan aika heikko asema. Muodollisesti se on tavallisten lakien yläpuolella, mutta de factro oikeuskäytännössä mikä tahansa tavallinen laki ohittaa aina perustuslain: koska perustuslakivaliokunta valvoo lakien perustuslainmukaisuutta, säädeyn lain täytyy olla perustuslain mukainen, joten perustuslakia ei ole syytä katsoa. Ei ole oikeuden asia tutkia lakien perustuslainmukaisuutta. Ainoissa poikkeuksissa joita tästä on ollut, on ollut kyse tilanteista, joita perustuslakivaliokunta _eksplisiittisesti_ on pitänyt mahdottomina, s.o. sen kanta ei siis voi koskea niitä.

  Suomalaiseen poliittiseen käytäntöön myös kuuluu, että vakiintunut poliittinen käytäntö ohittaa perustuslain, mikäli keskeiset valioelimet ovat siitä samaa mieltä.

  Että tosiaan on nuori keksintö. Meillähän ylipäänsä on ollut perustuslaki vasta vuodesta 1999, sitä ennen oli hallitusmuoto, valtiopäiväjärjestys ja nippu muita säädöksiä

 6. Otso on varnaankin oikeassa. Suomea pidetään joskus hyvinkin legalistisena valtiona, koska historiallisesti laillisuuden kunnioittaminen on suojellut keskipakoisilta voimilta. Lakeja ja niiden soveltamista ohjaavat kuitenkin poliittiset suhdanteet.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: