Vallan kolmijako


Olen seurannut keskustelua IPCC:n ympärillä lähinnä Nature-lehden Climate Feedback -blogista, eikä minulla ole aiheesta omaa sanottavaa. IPCC on suurimittaisin yritys koskaan jalostaa tieteellistä tietoa poliittisen päätöksenteon valistamiseksi. IPCC:n kaltaista syötettä päätöksenteolle tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa paljon enemmän, oli kyse ilmastosta tai muista maailmanlaajuisista kysymyksistä. Tutkimuksen ja politiikanteon maailmoiden kommunikaatio-ongelmia on siis odotettavissa jatkossakin, ja niiden kanssa on opittava selviytymään. Raporteista löytyneet virheet ovat tietysti noloja, mutta ne olivat odotettavissa näin suuressa hankkeessa.

Lehdistössä ja keskusteluissa on hämärtynyt, että varsinainen luonnontieteellinen perusta ei  ole kärsinyt vakavasta kritiikistä. Hämäryyttä on ollut vaikutusten arvioinnissa (impact assessment report). Vaikutusten arvioinnissa epävarmuustekijät ovat omaa luokkaansa, ja joskus voi olla kiusaus vetää joku mutka  suoraksi. Lienee selvää, että näistä ongelmista on opittavaa. Keskustelu on aina vaarassa degeneroitua propagandaksi ja vastapropagandaksi, jossa intressi kirjoittaa mielipiteen perustelut, kun perustellun tiedon tulisi päästä vaikuttamaan päämäärien valintaan. Sternin raportin jälkeen ympäristökeskustelu vaikutti hetken nousseen paremmalle tasolle, ja keskeisiksi nousivat yhteiskunnalliset ja eettiset kysymyksenasettelut. Nyt ollaan kuitenkin palattu vaiheeseen, jossa kinastellaan erilaisten skeptikoiden kanssa lätkämailoista.

Mike Hulmen  ehdotus on, että nykyinen ilmastopaneeli korvattaisiin kolmella riippumattomalla paneelilla, jotka vastaisivat hyvin pitkälti nykyisen paneelin työryhmiä. En keksi mitään sinänsä väärää hänen ehdotuksestaan. Tosin muutos nykyiseen ei olisi valtava. Tarvittaisiin kuitenkin joku taho vetämään yhteen paneelien työ ja esittämään se päätöksentekijöille. Ja miten tämä eroaisi IPCC:n nykyisestä toiminnasta? Lisääntyisikö vai vähentyisikö byrokratia? Erityisintressien vaikutusmahdollisuudet?

EDIT: Ilmastotieto on uusi suomalainen ilmastoblogi.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: