Sitaatin äärellä


“Näyttää siltä, että jokaisen Hellaan äärellä on kaikkina historian kausina ollut myös Persia. Historia on ihmeellisen yksitoikkoinen. Vain nimet vaihtuvat: Termopylai, Marathon, Summa, Suomussalmi, Siiranmäki, Ihantala.”

Martti Haavio sanoi tämän vuonna 1944, ja pian sen jälkeen Suomessa ei enää saanutkaan puhua näin. Joku joutui paitsioon julkisesta elämästä, useampi takki kääntyi onnistuneesti. Nykyään saa taas sanoa jos huvittaa, mutta nyt tämä vakava tyyli, puheenparsi, on mahdoton. Julkinen puhe on erilaista ja rumempaa.

Valta voitetaan tai hävitään kahdella tasolla erikseen. Kulttuurin ja yhteisöllisen muistin taso on näistä huonommin ymmärretty. Yhteisöllinen muisti on tiukasti sidottu sanoihin ja niiden käyttöä sääteleviin normeihin.

Yhteisöllinen ja lihallisempi yksilöllinen muisti voivat joutua ristiriitaan. Tällaista ristiriitaa on mahdoton sovittaa dialektisessa synteesissä (“riita poikki ja voita väliin”), se vaatii toisenlaisen sovituksen. Stalin ei hallitsemillaan alueilla toteuttanutkaan dialektista vaan vulgaaria materialismia: kuolleet ihmiset tai kielet eivät muista saati muistuta.

“Kulttuurin perusluonteena on jatkuvuus. Kulttuuri ei synny äkkiä eikä tyhjästä; sitä ei voi omaksua syrjästä. Se kehkeytyy siemenestä taimeksi ja taimesta kukanvanaksi, joka kantaa värikästä mykeröä. “

 

Advertisements

  1. kattoratsastaja

    ‘Vulgaari materialismi’ on ollut jo ammoisista ajoista ns. käytännön miesten metodi ideologisissa kiistoissa. Koska informaatio on sidottuna johonkin fyysiseen kappaleeseen, tuhoamalla nämä esineet tuhotaan myös informaatio. Kirjarovioita ja suohautoja.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: