Vasemmiston päättämättömyys (tajunnanvirta)


Jos koulussa on tarkoitus opettaa tietoja ja taitoja, erottelu opetus- ja piilo-opetussuunnitelmaan on mielekäs. Jälkimmäinen on sitä biovaltaa, jossa ihmistaimia kasvatetaan ja heidät saadaan kasvattamaan itseään. Esimerkiksi kovalla kurilla heidät piilo-opetetaan paremmiksi huijareiksi ja opportunisteiksi. Kun nyt kuitenkin monissa kouluissa tiedollinen puoli jää olosuhteiden pakosta taka-alalle, entinen piilo-opetussuunnitelma on täysin ilmiselvästi esillä kaikille. Samalla tavalla mielikuvamarkkinoilla entinen piilotajunta on nykyistä tietoisuuden pintaa.

Luin Arja Alhon pamfletin, jossa ruodittiin SDP:n tilaa. Pamfletissa oli tiettyä ristiriitaisuutta. Toisaalta Alho väitti SDP:n linjan olevan hukassa ja vaati jämäkämpää ideologista työtä. Toisaalta hän analysoi kiitettävästi SDP:n linjaa, joka onkin aivan selkeä ja johdonmukainen yhdistelmä oikeistodemarien ja valtiovarainministeriön virkamiesten toiveita. Noh, tekee mieli sanoa että jälkimmäinen, lipposlaisuus, on vasemmiston piilo-opetussuunnitelma.

Tämä rinnastus kärsii, koska linja ei tietenkään ole piilossa, mitään ei tarvitse paljastaa, riittää kun katsoo. Vasemmisto voi tietenkin tuoda puheen ja toiminnan yhteen linjaan kahdella eri tavalla. Osin vasemmiston kriisi johtuu siitä, etteivät he uskalla valita kumpi tuodaan harmoniaan kumman kanssa.  Ja tämä päättämättömyys, rohkeuden puute olla sitä tai tätä, liittyy elimellisesti vasemmiston toiseen ongelmaan. Pitkään aikaan vasemmisto ei ole ollut uudistusten moottori, vaan valittanut vain nopeusrajoitusten puutteesta. Tietysti vasemmisto, siis se lipposlainen vasemmisto, on ollut uudistusten toteuttaja, mutta uudistukset joita on toteutettu, eivät ole olleet vasemmistolaisia.

Tässä olisi psykoanalyysille töitä: onneksi ei ole minun asiani neuvoa mitä SDP:n pitäisi yrittää. Joku on muuten mieltä ettei vasemmiston ongelmia tarvitse loputtomasti rääpiä, ja asiasta on kirjakin. Ehkä niin, mutta osoittaa giganttista saamattomuutta tehdä tälläkään hetkellä tehokasta oppositiopolitiikkaa. 

Olen muuten viikon pois netistä, älkää hermostuko jos haluatte kommentoida jotain kirjoitusta, ja kommenttien hyväksyntä kestää. Maailmassa on kiinnostavampiakin asioita kuin politiikka.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: