Uskonvapaus


Kuulin tammikuussa Markus Lammenrannan esitelmän, jossa hän väitti että uskominen ei ole tahdonalaista. Esimerkit olivat suunnilleen tällaisia: olen suojatiellä, ja huomaan auton tulevan kovaa vauhtia kohti. Näkö- kuulo jne havainnot saavat minussa aikaan uskomuksen, että auto tulee kovaa vauhtia kohti. En voisi vain päättää uskoa, että auto ei olekaan tulossa. En voisi myöskään tahdonvaraisesti päättää uskoa Putinia Suomen suuriruhtinaaksi, vaikka tämän uskominen kuinka kannattaisi (minulle esimerkiksi tarjottaisiin rahaa).

Lammenrannan mukaan uskomukset ovat psykologisia tiloja, jotka kausaalisesti seuraavat toisista psykologisista tiloista kuten havainnoista ja päättelyistä. Ne siis eivät ole subjektin vapaasti valittavissa. Tämä nostaa kysymyksen voiko ketään moittia uskomuksistaan. Yleensä meitä ei voi moittia asioista, joita emme olisi voineet valita toisin.

Kun uskonvapauden kehystää tuollaisilla esimerkeillä, päättely voi vakuuttaa. Ajattelen kuitenkin itse koko kuviota aivan toisin. Se mitä me kutsumme arkipsykologian termillä “uskomus” on suhde subjektin aivotilan ja  proposition välillä. Kun uskon että P olen aivotilassa, jossa hyväksyn P:n todeksi (hyväksyminen voidaan muuttaa asteittaiseksi, mutta tämä ei ole tässä olennaista). Aisti-informaatio, päättely tai hearsay tekevät tietyt propositiot meille episteemisesti mahdollisiksi ja tässä mielessä “ehdottavat” niitä. Hyväksyminen eli totena pitäminen on tahdonalainen askel. Siksi olemme myös vastuussa eli moitittavissa uskomuksistamme.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: