Blogien pilaantumisesta


Blogeja voi pitää nykyään harmittomana eläkeläisharrastuksena. Omakin kirjoitteluni täyttää saman funktion kuin jossain ostarin kahvilassa turinointi. Viime viikolla Itäkeskuksen Marian konditoriassa ystävällinen vanhus kertoi, että televisioista tulee valvontakameroita. Aina kun EU:n tunnukset näkyvät, ihmisten on kumarrettava kotonaan television edessä. En tiedä mitä nuoret tekevät netissä.

Monia blogeja avanneena ja sulkeneena voin – näin uudenvuoden lupauksen omaisesti – lausua mikä helposti pilaa ilon. Se on ajankohtaisten asioiden “käsittely”, eli aihealueiden valinta päivän lehdistä. Tulos on aina tyyliä myöten hävettävää. Olen lopettanut monien blogien lukemisen, koska ne pomminvarmasti laukovat kirjoittajansa syvempää viisautta päivän uutistapahtumista kuten jonkun nyrkkelijän kuolemasta tai sodasta planeetan toisella puolella. Mutta tämän pitäisi päteä itseenikin. Kuluvana vuonna pyrin olemaan epäajanmukainen.

Toinen ansa on tiettyyn keskustelupiiriin jumittuminen, ja sen maneerien omaksuminen. Seuraan nykyään vain puolta tusinaa suomalaista blogikirjoittajaa, joista melkein kaikki tunnen myös netin ulkopuolella. Omien tekstien aiheiden valinta, tyyli, sanasto ja erityisesti ääneen lausumattomat oletukset ja implikatuurit tietysti saavat vaikutteita tästä keskustelukulttuurista. Se ei kai ole mitenkään väärin, mutta varmasti estää kehittymästä kirjoittajana. Yritän vast’edes välttää tätäkin.

Valtaa on kahta lajia. Toisessa sinua voidaan estää tai pakottaa rangaistuksen uhalla. Toisessa sinut suostutellaan tai kasvatetaan käyttämään sanoja, jotka eivät ole omiasi. Kun olet harkitsematta ottanut nämä sanat omaksesi, muokkaat pian elämääsi niiden avulla. Teet sen aivan itse kenenkään pakottamatta.

Uudenvuoden lupaukset on tietysti sosiaalisesti hyväksyttävää rikkoa, mikä tavallaan on harmi.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: