Vasemmistolaisista


Nykyään vasemmisto katsoo tehtäväkseen estää kapitalismia kehittymästä pääoman liikkeen omalla painolla. Teknologian kehityksen vuoksi raha liikkuisi vihdoin kitkattomalla pinnalla, mikä kauhistuttaa vasemmistolaisia.  He ovat jarrumiehiä, ja jos kehitystä ei voikaan jarruttaa, sen kovimpia iskuja on hiukan pehmennettävä. Vasemmistolaiset mieltävät edustavansa pehmeitä ei-taloudellisia arvoja kovien taloudellisten arvojen vastapainona. Tyypillinen lause on että eihän kaikki voi olla kaupan, tai että kaikkea ei voi mitata rahassa. Joillakin asioilla on arvo mutta ei hintaa, ja nykyvasemmisto suojelee (konservoi) näitä ei-taloudellisia arvoja, jotka ilmeisesti olisivat elinkelvottomia ilman museotiedettä.

Tieteellisen sosialismin eli oikeaoppisen marxismin näkökulmasta nykyvasemmisto koostuu siis pelkistä porvarillisista filantroopeista, kukkahattutädeistä jotka eivät haluaisi kaataa jotain puuta liikenneympyrän keskeltä.

On opettavaista muistaa, että marxismi ei (1) pitänyt sosialismia vaihtoehtona kapitalismille, (2) ei välittänyt mistään nykyvasemmiston pehmeistä arvoista punaista puupenniä, (3) ei uskonut kapitalismin jarruttamiseen tai pehmentämiseen.

 Marx ja Lenin päinvastoin uskoivat historiallisiin lakeihin, joiden vaikutuksesta kapitalismi kehittyy yhä totaalisemmaksi ja luokkaristiriidat kärjistyvät äärimmilleen. Kapitalismi ei lopulta selviä itseaiheuttamistaan kriiseistä. Historian moottori on klassenkampf, laastarin ja aspiriinin tarjoilu on toissijaista.

 Sosialismi syntyy kapitalismista kuin perhonen toukasta, äärimmilleen kehittyneen kapitalismin luonnollisena muodonmuutoksena. Siksi porvariston sanotaan takoneen aseet, joilla heidät päästetään kärsimyksistään, kouluttaneen omat haudankaivajansa.

Sosialismi ei edusta pehmeitä arvoja tai mitään arvoja ylipäätään, se edustaa yhteiskunnan edistyksellisimmän ryhmän luokkaintressiä, joka kommunistisessa lopputilassa on identtinen ihmiskunnan sinänsä intressin kanssa. Arvot ovat vain porvarillisten filantrooppien höpinää. Tieteelliset sosialistit eivät  kamppaile saadakseen yömajoja heikko-osaisille tai jotain Tobinin veroa voimaan: he haluavat kapitalismin saavuttavan luonnollisen lopullisen kriisivaiheensa. Marxilainen ajattelutapa oli sekä mielenkiintoisempi, että kieltämättä myös oudompi, kuin mikään nykyvasemmiston laimean reformistisista ohjelmista.

Tämä muistui mieleen lukiessani G.A . Cohenin loistavaa kirjaa If You’re an Egalitarian, How Come You’re So Rich. Cohen selittää kauniisti, mitä sanalla “dialektiikka” tarkoitetaan, joten otan pitkän lainauksen:

“The dialectical idea is that every living thing, every functioning thing, every live thing, including not only the literally living things studied by biology but also live systems of ideas or trends in art or smoothly functioning societies or vigorous families – every such thing develops by unfoldinf its inner nature in outward forms and, when it has fully elaborated that nature, it dies, disappears, is transformed into a successor form precisely because it has succeeded in elaborating itself fully. So the dialectical idea is the idea of self-destruction through self-fulfillment, or self-fulfillment in a self-destruction which generates a new creation.”

Advertisements

  1. Panu

    Arvot ovat vain porvarillisten filantrooppien höpinää. Tieteelliset sosialistit eivät kamppaile saadakseen yömajoja heikko-osaisille tai jotain Tobinin veroa voimaan: he haluavat kapitalismin saavuttavan luonnollisen lopullisen kriisivaiheensa. Marxilainen ajattelutapa oli sekä mielenkiintoisempi, että kieltämättä myös oudompi, kuin mikään nykyvasemmiston laimean reformistisista ohjelmista.

    Tärkeä pointti. Nykyään vasemmistolaisuus on sellaista itkuisten tätien nynnyilyä, että sillä ei ole oikeastaan mitään yhteyttä kovien kaaderikommunistien maailmaan. Itse asiassa tyypillinen “kommunistikin” lienee nykyään lähempänä niitä yleishumaaneja lälläreitä, joita vanhan ajan oikeat kommunistit pitivät sopivina hyväksikäyttökohteina ja “fellow traveller” -kandidaattina, kuin niitä kaaderikommunisteja itseään.

    Itse asiassa nykyinen äärioikeisto on vaarallinen juuri siksi, että se katsoo taistelevansa vanhanaikaista kaaderikommunismia vastaan ja pyrkii parhaansa mukaan omaksumaan sen kaaderikommunismin metodit.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: