In mathematics, no cow is holy


Tuppaan tänne aina joskus linkkejä filosofisiin artikkeleihin, vaikka en tiedä kiinnostavatko ne blogiini eksyviä lukijoita (tänne tullaan hakemaan tietoa rentuista, parransängestä, taivalpirtin ladusta jne. jos hakusanoista voi päätellä). Mutta eiväthän nämä ketään satutakaan. Päivän löytö on Kevin C. Klementin kaksiosainen Russell, His Paradoxes and Cantor’s Theorem. Osa yksi ja osa kaksi.

Englannin oikeinkirjoituksesta muuten, miksi His on tuossa isolla? Tiedän että Russell oli mahtisonni, mutta eikö noin puhutella vain Aabrahamin Jumalaa.

 Muistan 90-luvun viimeisenä vuonna, aurinkoinen kevättalvi ja olutta mukana, lukeneeni puistonpenkillä Kalevassa Russellin populaarikirjaa The Problems of Philosophy. Ajattelin että nämä “ongelmat” eivät varsinaisesti ole tärkeitä tai kiinnostavia (“onko ulkomaailma olemassa”), mutta on elitististä ja aristokraattista pohtia loputtomasti erilaisia argumentteja puolesta ja vastaan.  Nämä ongelmat olivat  mahdollisen informaation nollatasolla, eli ne eivät varsinaisesti ole ratkaistavissa, eikä niistä myöskään seuraa yhtään mitään. Tämä (ei-russellilainen) kanta on sukua  käsitykselle filosofisista kysymyksistä kielellisinä kategoriarikkomuksina (ja erityisesti tämä ).

Oli tällaisista asioista mitä mieltä hyvänsä,  teoreettinen asenne muistuttaa Russellin matematiikasta letkauttamaa pyhien lehmien puuttumista. Olisi hyödyksi tietää mistä pyhiä lehmiä tulee ja miksi.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: