-17°C


Olen positiivisesti yllättynyt Helsingin talvesta. Tänä aamuna mittari oli laskenut 17 astetta nollan alapuolelle. Ennusteen mukaan kylmästä viikonlopusta noustaan loistaviin n. -4°C – -10°C talviulkoilusäihin, ja lasketaan vielä kylmempään. Parasta kuitenkin merkitä jo tämä lämpötila muistiin. Jo pitkään täällä on ollut kauniin lumista kuten Suomessa kuuluukin olla. Meren jäälle uskaltautuu pian. Merikävely lähisaariin kuten Villinkiin lienee Helsingin talvihuvituksista kiinnostavin sisämaassa eläneelle. Laivareitit tosin rajoittavat.

Helsingissä asuu melko paljon talvea inhoavia ihmisiä. Pystyn hiukan ymmärtämään heitä. Talvet pääosin eivät ole näin postikorttimaisia pakkaskelejä, vaan sohjoa ja raakoja tuulia mereltä, siis viluttavaa ja märkää pimeässä. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden elämä on hankalaa, puhumattakaan lastenvaunujen työntämisestä lainehtivilla suojateillä. Raitiovaunuun päästäkseen joutuu luultavasti kastelemaan jalkansa tai ainakin joku on aurannut kaiken möhjön jalkakäytävälle. Kumisaappaissa ja toppahaalarissa taas ei oikein pääse portsarin ohi klubille ja kauppakeskuksessakin voi tulla hiki. Kuulun vahvasti koulukuntaan, jonka mukaan säästä ei saa valittaa, on asennekysymys sopeutua. Koska kehua kuitenkin saa, toivon enemmän tällaisia retrotalvia. Paremmat vaatteet ja harrastukset auttavat talvi-inhoon.

Ilmansaasteet ovat pakkaskelin ongelma kaikissa taajamissa. Tästä olisi tietysti absurdia kiukutella säälle, joka on indifferentti kiukuttelulle, sillä asiasta voi kiukutella liikennejärjestelyistä vastaaville virkamiehille ja politrukeille. Oletan googlaamatta, että nykyiset ilmansaasteet ovat peräisin liikenteestä. Historiallisesti lämmitys oli syyllinen, ja Helsingin ilma joskus yhtä savusumua. Jos keskuslämmitys on poistanut tämän väistämättömänä pidetyn kaupungistumisen piirteen, niin varmasti jokin teknisten ja taloudellisten keinojen yhdistelmä voi poistaa liikenteenkin päästöt. Ihmisten itseluomiin haittoihin ei ole syytä alistua, koska melkein kaikkeen on win-win ratkaisu. Edistysuskolla on nykyään turhan huono maine, sen “kritiikissä”  kyse on samanlaisesta muodista kuin goottius, jossa ihaillaan jotain pääkallotatuointeja.

Ilmanlaatua voi seurata täällä ja hyödyllistä tietoa paikallissäästä saa täältä. Ulkoilusuunnitelmissa voi ottaa huomioon saasteet, tuulen suunnan ja voimakkuuden.

Edit 22:10 Nyt on -18°C. Katsotaan kuinka alas päästään.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: