Tyhjä syntyi


Kööpenhaminan sirkuksen alla tanskalaiset prostituoidut lupasivat kokousedustajille ilmaista seksiä. Olisi kannattanut vain ottaa rahaa, koska maailma ei pyöri altruismilla. Delegaateilla olisi kyllä ollut varaa ja joululahjoja ei muutenkaan pitäisi jakaa tuhmille lapsille.

Heikot kansainväliset sopimukset pelaavat ympäristönsuojelun vastustajien pussiin. Keskustelun jatkaminen jossain toisessa paikassa ei ole “tulos”, vaan rapauttaa luottamusta ja legitimiteettiä, ainoaa joka oikeuttaajohtajat johtamaan. Sellaiset sopimukset eivät saavuta niille asetettuja tavoitteita edes tehottomasti. Tehokkuudestahan kannattaa puhua vasta kun vertaillaan eri tapoja päästä annettuun tulokseen. Sopimuksen raison d’être on normin asettaminen. Normit ovat sosiaalisesti rakennettuja institutionaalisia tosiasioita. Niitä ei ole aidosti olemassa ilman toimeenpanovaltaa ja infraa. Sanahelinä sitoumuksista ja arvoista kannattaa unohtaa: mitään institutionaalista tosiasiaa ei ole luotu Kööpenhaminan ilmastokokouksella.

 Hiukan rahaa siirrellään ympäriinsä korruptioon ja pariin PR-hankkeeseen. Osoittautuu että ilmastopolitiikan skeptikot “olivat oikeassa” ja tuki ympäristönsuojelulle rapautuu entisestään. Myöhemmin kukaan ei ota vastuuta vahingoista. Satu Hassin blogikirjoitus on hyvä, samoin Guardianin artikkeli. Kööpehaminassa hyväksytty teksti on heikennys aiempaan. Hassin kirjoituksesta puuttuu täysin  se yhdistelmä pakonomaista optimismia ja puisevaa virkamieslatinaa, jolla prosessiin osallistuneet yrittävät pian selitellä tuloksien puutetta.  Jää nähtäväksi mitä tämä merkitsee ympäristöliikkeelle, arvovaltatappiota ja kasaantuneen poliittisen pääoman arvonlaskua, vai uuden suunnan etsimistä. Taidankin itse selailla uudestaan Hobbesia, Frankfurtin koulukunnan tekstejä ja muuta sellaista vastakohtana pitkään harrastamalleni korkeakirkolliselle liberalismille.

Edit: Lauri Myllyvirta Greenpeacen blogissa.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: