Lauantai-illan huumaa


“Ihanteiden muuttuminen näkyy hyvin esimerkiksi Töölössä. Etu-Töölön klassismi vaihtuu Taka-Töölössä funktionalismiksi.” Harry Schulman.

Viikonlopun kunniaksi käytiin jälkikasvun kanssa Cafe Regatassa. Regatassa ihanteet ovat ehtineet vaihtua  jo jälkimoderniksi ITE-taiteeksi. Se on käymisen arvoinen paikka kaikille, jotka kokevat Helsingin hiukan vaivaannuttavankin vakavaksi paikaksi. Marraskuun märässä pimeydessä ei yhtään paha juttu. Regatassa istuessa tuli mieleen Žižekin taannoinen Helsingin show. Žižekin mukaan ideologisille järjestelmille “tosiuskovaiset” eivät olekaan parasta materiaalia. Tosiuskovainen joka todella lukee Marxinsa tai Raamattunsa on jo epäilyttävä, huomisen dissidentti. Ideologiat toimivat privaatisti kyynisten ihmisten ansiosta, sellaisten jotka ovat mukana koska se kannattaa. Tämä on uskottavaa. Puolueen kannattaa nostaa avainasemaan opportunisteja, ei aktivisteja.

Schulmania lainaten kaupunkikuvassa näkyy “ihanteiden muuttuminen”, sääty-yhteiskunnan komeiden julkisivujen ja jyrkän eriarvoisuuden asteittainen muodonmuutos terveyttä ja tasa-arvoa palvovaksi modernismiksi. Lopulta merenrannassa 2000-luvulla Töölö päättyy Cafe Regattaan. Ei Etu-Töölön  jugend tai Taka-Töölön töölöläisfunkkis (tai Keski-Pasilaan suunniteltu Singapore-tyyli) ole kuitenkaan hienoa siksi, että jotenkin aidosti materialisoi tiettyjä ihanteita. Esteettiset arvot syntyvät pikemminkin ideologisista huolimatta.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: