Suvaitsemisen kuperkeikka


Halla-ahon tuomiosta tulee olemaan lähinnä haittaa liberaalien arvojen kannattajille. Mies ei ansaitse sympatiaa, jonka hän nyt saa väkisinkin osakseen. Käräjäoikeuden ja syyttäjän perustelut hakevat vertaistaan. Pitäisikö Salaman juttu avata uudestaan? Olen tuskin ensimmäinen, joka huomauttaa asiasta, mutta tämä perustelu kieltää juuri rationaalisen uskontokritiikin harjoittamisen Suomessa.

Logiikalla tai niin sanotuilla järkiperusteluilla ei tämän vuoksi ole todellista merkitystä uskonnollisista kysymyksistä käytävissä keskusteluissa” (lainaus käräjäoikeuden perusteluista Vihreän Langan kolumnissa).

Rationaalinen uskontokritiikki oli juuri se mistä valistus lähti käyntiin. Ja valistuksen ensimmäinen historiallinen tavoite oli suvaitsevaisuus, eli eri uskontoryhmien välisen vihanpidon lieventäminen. Aikamoinen kuperkeikka on siis tehty, kun “suvaitsevaisuuden” esilaulajat lähtevät tälle tielle. Siinä tulee seinä vastaan.

Mielestäni Halla-ahon jutut eivät ole de facto liian järkeviä. Fiksu mies hän kyllä on, koska tässä jutussa hän ei voinut hävitä. Häviämällä alemmassa oikeusasteessa hän sai poliittisen voiton.

Olennaista meidän muiden kannalta on, että  kun käräjäoikeuden päätöksellä uskontoja ei saa Suomessa nykyään kritisoida järkiperustein, pitää niitä kai kritisoida järjettömästi. Tehokkainta onkin yrittää nimetä oma ajattelutapa uskonnoksi. Uskonnoilla kun on lainsuoja saarnata mitä tahansa vihapropagandaa ja huuhaata. Tarpeeksi sekopäinen teksti olisi ilmeisesti laillinen, jos argumentoisi oikeudessa, että se lähtee syvästä vakaumuksesta ja uskosta ulkoavaruudesta tulleisiin viesteihin. Näin saatananpalvojien jutut säilyvät laillisina, kun taas aikamoinen osa uskonnonfilosofiasta pitää heittää liekkeihin liian loogisena.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: