Uimastadionin kioski


Uimastadionin kioski ei kuulu kesäolympialaisiin valmistuneeseen kokonaisuuteen, vaan se on valmistunut vasta 1996 suunnittelijana Matti Tölö. Jäin kuitenkin miettimään, onko stadionilla ollut alunperin jokin toinen kioski. On hyvin vaikea kuvitella, ettei siellä olisi myyty jätskiä kahvia ja limskaa!

Kiinnostukseni Helsingin maauimalaan johtuu siitä, että pitäisi käyttää loppuun eräs sarjalippu ennen uimalan sulkeutumista. Mieleni on sillä tavalla vääristynyt, että kokonaisvaltainen kokemus vaatii aina tiedollisen aineiston esiin kaivamista. Stadikan (niin sitä kai alkuperäiskansalaiset kutsuvat) historiaa ei netistä ihan hirveästi löydä, joten kirjastoreissukin pitäisi tehdä. Google-hakujen perusteella Jukka Hankamäellä on asiaa tästäkin, mutta lähinnä hänen ongelmansa on, että heterot heittävät liikaa löylyä. En pidä itsekään löylynheitosta urheilumuotona, mutta on hiukan vaikea uskoa, että tämä vanhojen rasvanahkojen leipälaji liittyisi seksuaaliseen identiteettiin.

Keksin muuten juuri, mistä pidän uimastadionissa eniten: korkealle paikalle rakennettua uimalaa ei rakennuskokonaisuutena pysty näkemään muuten kuin lintuperspektiivistä. Se on tehokkaasti piilossa, mutta ilmakuvissa paljastuukin yllättäen keskeiseksi osaksi Helsinkiä. Tietysti siitä kioskilta pystyy ihailemaan tyylikästä etuseinää pylväikköineen, mutta tällekään paikalle tuskin eksyy vahingossa. Sisätilat puolestaan eivät ole erityisen mieleenpainuvat, en tiedä koska ne on viimeksi uusittu, mutta kliininen uimahallityyli ei eroa tusinahalleista.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: